
Flere og flere udlændinge kommer i arbejde, og det afspejler sig på samfundets bundlinje, Foto: Colourbox
Ny Viden: Udlændinge skaber værdi for mere end 200 milliarder kroner
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Udlændinge skaber værdi for mere end 200 milliarder kroner
Når Danmark de seneste ti år har haft vækst i beskæftigelsen skyldes det i høj grad udlændinge, der nu udgør 11 procent af alle lønmodtagere. De seneste ti år er antallet af udlændinge på arbejdsmarkedet fordoblet. Det betyder samtidig, at udlændinge også tegner sig for en markant større del af værdiskabelsen i samfundet, viser en ny analyse fra Dansk Industri. Bruttoværditilvæksten lå i 2021 på rekordhøje 4,5 procent, og udlændinge bidrag samlet set med 211 milliarder kroner. Det svarer til 10 procent af værdiskabelse i Danmark, viser analysen.
Corona-dødelighed er næsten dobbelt så høj for mænd
Mænd har haft næsten dobbelt så høj dødelighed med coronavirus som kvinder, viser en ny analyse fra Danmarks Statistik. Den bygger på data over de 3.550 danskere, der døde med coronavirus i perioden fra 1. marts 2020 til nytår 2021. Her er den aldersjusterede dødelighed for kvinder på 46 ud af 100.000, mens den for mænd er på 81 ud af 100.000. Analysen viser samtidig, at corona-dødeligheden er højere blandt arbejdsløse og lavtlønnede. Arbejdsløses dødelighed er mere end fire gange højere end beskæftigedes.
3 ud af 4 uuddannede har alvorlige problemer
Det store flertal – 78 procent – af 25-årige, der ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, har andre komplekse problemer som meget lave karakterer i grundskolen, psykiatriske diagnoser, eller sociale problemer med i bagagen. Det viser en analyse, som KL’s nyhedsbrev Momentum har gennemført på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Momentums analyse viser, at mens det i 2012 var 22 procent af de 25-årige, der ikke havde gennemført mindst en ungdomsuddannelse, så var det i 2020 faldet til 16,6 procent- Siden er tallet stagneret.