
Jesper Frost Rasmussen (V) glæder sig over, at et topmøde om havvind finder sted i Esbjerg. Foto: Esbjerg Kommune
Esbjerg tager imod internationalt topmøde om havvind: Vi spiller en nøglerolle
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, EU’s energikommissærer, statsminister Mette Frederiksen (S) og regeringsledere fra Tyskland, Holland og Belgien samt højtstående erhvervsfolk. Onsdag mødes de alle i Esbjerg til et stort topmøde om havvind i Nordsøen.
– Europa skal hurtigst muligt være uafhængig af russisk gas. Danmark vil gå forrest og bane vejen for, at Nordsøen bliver et grønt kraftværk for hele Europa baseret på dansk teknologi og danske erfaringer, har Mette Frederiksen sagt om topmødet, hvor hun glæder sig til at vise Nordsøens grønne potentiale frem og diskutere, hvordan der kan sættes fart på udbygningen af havvind og infrastruktur i Nordsøen.
For Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) er det kæmpestort, at topmødet skal finde sted i Esbjerg.
– Det har kæmpestor betydning, og det er en form for anerkendelse af, at vi spiller en nøglerolle i ambitionerne om mere vedvarende energi i Nordsøen, siger Jesper Frost Rasmussen.
Han har selv fået taletid på topmødet. En opgave, der kræver lidt ekstra af borgmesteren.
– Selvom jeg holder mange taler som borgmester, så er det her da lige en lidt speciel opgave, hvor jeg skal sikre, at jeg leverer varen. Det skal være kort og præcist, siger han.
Store ambitioner
Udover at byde regeringsledere fra flere lande velkommen til det vestjyske, vil Jesper Frost Rasmussen også fortælle om, hvordan Esbjerg er gået fra at være fokuseret på olie og gas til at være et centrum for grøn energi.
– Den transformation er der måske andre, der kan lade sig inspirere af, og det kan være med til at understøtte de store ambitioner, som jeg er sikker på, de kommer til at melde ud i morgen, at de har, siger han.
Han er ikke i tvivl om, at Esbjerg spiller en nøglerolle i de ambitioner.
– Det har vi gjort indtil nu, og det er vi helt sikre på, at vi også kommer til at gøre i fremtiden. Hvis der skal stilles tusindvis af vindmøller op i Nordsøen, så kalder det på nogle kæmpestore havne, der kan håndtere de komponenter, der skal til. Dem er der ikke ret mange af i Danmark, og det er her, Esbjerg spiller en helt afgørende rolle. Det er forudsætningen for, at man kan opretholde produktionen midt i Jylland og understøtte de grønne ambitioner, siger Jesper Frost Rasmussen.
Han blev for nylig selv udnævnt til præsident for World Energy Cities Partnership, der er en sammenslutning med 19 byer fra hele verden, der har energi som fællesnævner. Han mener, det er en anerkendelse af Esbjerg, at det er her, topmødet om havvind skal finde sted.
– Vi betragter det både som en cadeau og en anerkendelse af, at vi har nogle stærke grønne ambitioner. Vi vil være co2 neutrale i 2030, og vi er ved at omstille vores varmeforsyning til 100 procent grøn energi. Men mest af alt er det naturligvis vores rolle i forhold til havvind, der har dannet grundlag for at lægge mødet i Esbjerg, siger Jesper Frost Rasmussen, som roser regeringen for den beslutning.
– Det sender et stærkt signal at holde topmødet herude i virkeligheden, hvor man virkelig kan se, hvad det handler om, fremfor i et mødelokale på Christiansborg.