
For Magnus von Dreiager (K) er politik både hans arbejde og hans helt store interesse. Pressefoto
Den ideologiske vagthund er blevet pragmatisk
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Magnus von Dreiager (K) var kun 19 år gammel, da han blev valgt til kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk Kommune første gang. Det var i 2017, og det var første gang, han var på valg i det område, hvor han også selv er vokset op.
– Det fede ved kommunalpolitik er, at man kan se de ændringer, man er med til at skabe, meget konkret i sin dagligdag. Jeg gik ind i politik, fordi jeg syntes, der var nogle ting i vores samfund og mit lokalområde, som ikke var, som det skulle være. Og i stedet for at sidde ude på sidelinjen og brokke mig, ville jeg hellere prøve at gøre min indflydelse gældende og prøve at skabe nogle ændringer til gavn for det, jeg tror på, siger Magnus von Dreiager.
Fra Byrådet
På Danske Kommuner er vi optaget af at give kommunalpolitikerne en stemme. Derfor har vi serien ”Fra Byrådet”. Her fortæller politikerne om det, der optager dem lige nu, og sætter ord på arbejdsvilkårene som politiker.
Hans parti, Det Konservative Folkeparti, havde nogle år før kommunalvalget stiftet bekendtskab med Magnus von Dreiager. Allerede i 2015, da han gik i 1.g, meldte han sig nemlig ind i både moderpartiet og ungdomspartiet Konservative Ungdom. I 2020 blev han landsformand for ungdomspartiet. En post, han havde, til han selv fratrådte i marts.
– Jeg blev hurtigt bidt af politik, da jeg meldte mig ind i partiet, og de sidste fem år har jeg brugt i hvert fald 50 timer om ugen på politik. Det er både mit arbejde og min helt store interesse, siger Magnus von Dreiager og fortsætter:
– Det at have været landsformand har givet mig en viden om, hvor jeg kan finde politikken i nogle sager – både i kommunerne og regionerne. Selvom mange sager er orienteringssager, betyder det ikke, at de ikke indeholder politik. Men det gælder om at kunne finde det.
Her handler det om ikke at male sig op i et hjørne, men derimod om at prøve at finde fælles fodslag.
Til gengæld kan han nu i sin anden valgperiode konstatere, at han også måtte file nogle kanter som kommunalbestyrelsesmedlem.
– Det er klart, at når du sidder som landsformand for en politisk ungdomsorganisation, er du meget ideologisk, og du har det som rolle at være ideologisk vagthund overfor dit moderparti. I kommunalbestyrelsen er du meget mere pragmatisk anlagt. Her handler det om ikke at male sig op i et hjørne, men derimod om at prøve at finde fælles fodslag, fortæller Magnus von Dreiager.
Et ben i hver lejr
Han ser det som en stor fordel, at han også er valgt ind i regionsrådet i Region Hovedstaden. Det giver nogle fordele, mener han.
– Grunden til, jeg ønskede at stille op til regionsrådet, var for at gøre forbindelse mellem kommunerne og regionerne bedre, og jeg synes allerede, man kan se, det gør en forskel, når man har viden med fra begge steder, fortæller Magnus von Dreiager og nævner psykiatriområdet som eksempel:
– I kommunerne foregår der rigtig mange forskellige typer indsatser, men det er ikke altid, man er opmærksom på det fra regionens side, og omvendt er det regionen, der har den faglige ekspertise, og man kan ikke forvente, at hver enkelt kommune skal rumme den samme viden.
Men det har også været en stejl læringskurve, medgiver han, og særligt som ung kan det være svært at komme ind i politik. For Magnus von Dreiager hjalp det dog, da han blev valgt ind som 19-årig, at han havde en stor gruppe at læne sig op ad.
– Og nu sidder jeg i min anden periode og har erfaringer. Jeg kan mærke, det gør en stor forskel, også for vælgerne, siger han.
Han ser det som en stor styrke at få unge med i kommunalpolitik.
– I sidste periode kom det for eksempel til udtryk hos os i Lyngby-Taarbæk, da vi diskuterede brugen af by- og delebiler i kommunalbestyrelsen. Det er noget, jeg har kæmpet meget for skulle komme til Lyngby-Taarbæk, for jeg tror, det er en del af løsningen for fremtidens transport at gøre tiltag som bybiler mere attraktive, fortæller Magnus von Dreiager.
Hvis man skal ændre det store billede og være med til at sætte retning for Danmark, så skal det være fra Christiansborg.
Vil ind i landspolitik
Når Magnus von Dreiager ikke bruger sin tid på politik, har han travlt med at gøre lagerstatus og sælge interiør i sin livsstilsbutik, som har adresse på Strandvejen i nabokommunen Gentofte. Magnus von Dreiager har med egne ord altid haft en stor interesse for interiør.
– Det kan være meget rart engang i mellem ikke at skulle tænke på politik, men i stedet forholde sig til lagerstatus og håndklæder, konstaterer han.
Blå bog
Født 31. maj 1998.
Indehaver af livsstilsbutikken Deluxe Home samt jurastuderende.
2. viceborgmester samt medlem af økonomiudvalget, forebyggelses- og socialudvalget og handicaprådet.
Medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden.
Tidligere landsformand for Konservativ Ungdom.
Derudover er den 23-årige politiker også ved at færdiggøre jurastudiet. Det er dog ikke ambitionen, at han skal arbejde som jurist.
– Nej, jeg vil bruge det i politik. Enten som politiker eller i kulissen, siger Magnus von Dreiager.
Han har da også netop sikret sig et folketingskandidatur, og når der udskrives valg til Folketinget, vil Magnus von Dreiager være opstillet i Ballerupkredsen.
– Jeg har i min tid i kommunalpolitik også set hvor meget, der skal ændres inde fra Christiansborg, og det er grunden til, jeg nu er blevet opstillet. Hvis man skal ændre det store billede og være med til at sætte retning for Danmark, så skal det være fra Christiansborg, konstaterer Magnus von Dreiager.
Opnår han valg til Folketinget, vil han opgive sin plads i kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk. Han vil dog fortsætte i regionsrådet.