
Den røde drone, der er fra Rigitech, har et vingefang på 2,8 meter. Foto: Syddansk Universitet
Hurtigere og bedre behandling i sigte: Første sundhedsdrone letter i dag
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
På de mindre øer er det i dag en længere mission at få fragtet blodprøver til hospitalet. De skal først med færge og så med bil, før de kan komme til analyse. Men den transporttid bliver nu væsentlig kortere.
Den første sundhedsdrone letter nemlig i dag fra Odense Universitetshospital i Svendborg. Her står transportminister Trine Bramsen (S) klar til at sende dronen afsted på den første demonstration, hvorefter den skal flyve til Ærø. En rute på 50 kilometer i 80 meters højde. Det skriver Syddansk Universitet i en pressemeddelelse.
Den første version af dronen kan bringe blodprøver fra Ærø og til laboratoriet på hospitalet i Svendborg. En rute på 40 minutter, der er væsentlig kortere end det hidtil mulige alternativ.
På længere sigt er det planen, at dronerne også skal transportere medicin og udstyr mellem sygehuse, laboratorier, lægehuse, plejehjem og hjemmeplejen. Ordningen med dronerne kan udvides til andre mindre øer eller områder, der ligger langt fra hospitalet.
Ifølge lægelig direktør på Odense Universitetshospital, Bjarne Dahler-Eriksen, har dronerne derfor potentiale til at kunne sikre hurtigere og mere effektiv behandling.
– Det er et stort fokusområde for os at skåne patienter – især særligt sårbare – for at bruge tid på transport og ventetid, så de i stedet kan få taget prøver hjemme eller i nærheden af hjemmet. I dag er vi afhængige af de faste tider til biltransport og færge, men sundhedsdronerne gør det muligt at få prøver til analyse på meget kortere tid, så vi i fremtiden kan sikre korrekt behandling hurtigere til fordel både for sundhedsvæsenet, men selvfølgelig først og fremmest for patienterne, siger Bjarne Dahler-Eriksen.
Sejlturen fra Ærø til Svendborg tager fem kvarter hver vej, så med dronerne er der tid at spare. Borgmesteren i Ærø Kommune, Peter Hansted (S), håber derfor at dronerne i fremtiden kan transportere medicin til blandt andet kræftpatienter, der er i behandling med kemoterapi.
– Det kan være en lang dag, særligt for ældre mennesker. Det ville være fantastisk, hvis medicinen kunne komme med dronen, så patienterne kan få den på sygehuset herovre. Eller måske på længere sigt hjemme hos sig selv, siger Peter Hansted til TV2 Fyn.
Dronerne er en del af projektet HealthDrone, der har til formål at integrere droner i det danske sundhedsvæsen. Bag det står et partnerskab mellem Odense Universitetshospital, Falck, Holo, Unifly, Scandinavian Avionics og Syddansk Universitet.