
Foto: Colourbox
Kommunerne kan huse 15.000 ukrainere, og særlov vil give hjemmel til at hjælpe dem
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
I en ny undersøgelse fra KL skønner kommunerne, at de samlet har husly til mindst 15.000 ukrainere. Det skriver KL i en pressemeddelelse.
– At kommunerne kan stå klar med mindst 15.000 sengepladser, vidner om den enorme opbakning og vilje til at hjælpe, der er i landets kommuner og blandt civilsamfundet, siger KL’s formand Jacob Bundsgaard (S).
Mere end en halv million mennesker er flygtet fra Ukraine efter Ruslands invasion. Regeringen forventer at omkring 20.000 vil krydse den danske grænse.
Kommunerne er klar
De 15.000 pladser fordeler sig med cirka 5.800 på akut indkvartering, 5.700 pladser i egnede bygninger til asylcentre, og privat indkvartering, hvor borgere og erhvervsdrivende har plads til cirka 3.200.
I kommunerne forberedes modtagelsen af ukrainske flygtninge, og der samarbejdes med civilsamfundet også i forhold til husly, mad og tøj.
– Kommunerne opretter for eksempel kommunale taskforces, der koordinerer med civilsamfundet og sikrer gode forhold for ukrainske børn. Nogle er ved at udvikle velkomstmateriale på ukrainsk, og mange opretter hotlines for borgere, der gerne vil hjælpe, siger Jacob Bundsgaard.
Lovhjemmel på vej
Som loven er nu, må kommunerne ikke hjælpe ukrainere, der ikke søger asyl, fordi de ikke har opholdstilladelse. Det vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) lave om på.
– De ukrainere, der kommer til Danmark nu, skal modtages godt og hurtigst muligt have adgang til arbejdsmarkedet. Derfor kommer vi fra regeringens side til at fremsætte en ukrainerlov, som vi beder Folketinget om at hastebehandle, siger ministeren til DR.
EU-Kommissionen vil give midlertidig beskyttelse af personer, der flygter fra krigen i Ukraine, ved at aktivere et EU-direktiv, som gør det muligt. På grund af retsforbeholdet vil det ikke omfatte Danmark, men Mattias Tesfaye siger dog til TV 2 News, at regeringen vil arbejde for at indføre nogenlunde samme vilkår i Danmark.
– Far og mor skal have mulighed for at arbejde, børnene skal kunne komme i skole og i børnehave, kommuner skal hjælpe med at finde et sted, hvor folk kan bo, og hvis ikke man kan få et arbejde, har man adgang til de danske sociale ydelser. Det er det, der er min drøm, siger Mattias Tesfaye til TV2 News.
Det skal diskuteres i Folketinget fredag, og hvis det bliver hastebehandlet, regner ministeren med at indføre lovgivningen inden for få uger.
Formand i KL Jacob Bundsgaard var onsdag ude med et ønske om lovhjemmel til at hjælpe ukrainske flygtninge, og det glæder ham derfor at en særlov er på vej.
– Det er godt at få sendt et meget klart signal, så kommunerne ved, hvad de har at rette sig efter. Det gør, at vi har mulighed for at hjælpe de ukrainere, der kommer til Danmark, også selvom de ikke har søgt asyl endnu, siger Jacob Bundsgaard til DR.