
Foto: Colourbox
Landdistrikter: Politikerne bør hæve kørselsfradraget
tekst Thomas Kokholm Nielsen, tkn@kl.dk
Op til 16,39 kroner for en liter blyfri benzin.
Det gør ondt i privatøkonomien hos mange af de danskere, der har brug for bilen til at få dagligdagen til at hænge sammen.
Prisen på at tanke bilen står i dag i skærende kontrast til de 12,78 kr. pr. liter, som Skatterådet i efteråret beregnede danskernes kørselsfradrag ud fra. Det får nu formanden for Landdistrikternes Fællesråd til at efterlyse en indsats, der tager højde for den nye situation. Han kræver, at politikerne hjælper de 1,2 millioner danskere, der er afhængige af bilen for blandt andet at komme til og fra arbejde.
– Vi står i en situation, hvor den globale krise rammer danskerne direkte på deres private økonomi. Med så markante prisstigninger på benzin og diesel opfordrer vi derfor til, at befordringsfradraget reguleres nu og her, så det i højere grad tilpasser sig den virkelighed, vi står i. For de danskere, der er bosat på landet, er der ofte ikke andre reelle muligheder for at komme på arbejde, end at tage bilen. Der er ingen alternativ mulighed med kollektiv trafik, og derfor kræver det en politisk indgriben, siger Steffen Damsgaard i en pressemeddelelse.
Reglerne for kørselsgodtgørelse
Den skattefri befordringsgodtgørelse udbetales til danskere, der kører til og fra arbejde og har mere end 24 kilometer på vejene. I 2022 er satsen for kørsel mellem 25 – 120 km til og fra arbejde defineret til 1,98 kr. pr. km. Kører man mere end 120 km. Er satsen kun 0,99 kr. pr. km. Taksten beregnes årligt af Skatterådet, der indtænker de forventede udgifter til kørsel, herunder forsikring, benzin og vedligehold.
Statens takst for kørselsgodtgørelse bør man ved samme lejlighed regulere. I år er taksten højere end sidste år, men baggrunden er også vurderet ud fra en forventet benzinpris på 12,78 kr. pr. liter.
Derfor foreslår formanden, at politikerne ser på mulighederne for at regulere det personlige befordringsfradrag. På den måde kan man sætte ind med en håndsrækning til alle, der kører i arbejdsmæssig regi, og i særdeleshed til de pendlende danskere, der kører mere end 24 kilometer til og fra arbejde. I gennemsnit pendlerne danskerne mere end 44 kilometer pr. dag, og det er i høj grad i landdistrikterne, at distancerne tilbagelægges.
– Den himmelflugt, som literpriserne har været på allerede to måneder inde i året, risikerer at accelerere yderligere grundet den globale usikkerhed. Derfor opfordrer vi til, at beregningsgrundlaget kan justeres ud fra de reelle omkostninger til benzin, som danskerne er nødsaget til at betale. Det vil kun være rimeligt, da vi ikke kender udsigterne til, at det får en ende, siger Steffen Damsgaard.
Hvis man agerer politisk nu, kan effekterne nå at sætte ind ved næste kvartalsstart. Derudover kan man politisk i denne særlige situation lave 1-2 yderligere opfølgninger i årets løb.
Vesthimmerland Kommune er et af de steder, hvor de fleste borgere er afhængige af bilen i hverdagen.
– Vi har rigtig mange, der pendler både ud og ind af kommunen. Derfor er det et fokusområde for os, siger borgmester Per Bach Laursen (V).
Som han påpeger, er der ikke rigtig et alternativ til bilen for de fleste.
– Vi prøver med lodder og trisser at holde sammen på den kollektive trafik. Det er svært, og mange busser er tommer. Folk har brug for bilen for at få hverdagen til at hænge sammen. De stigende benzinpriser får da konsekvenser for mange, siger Per Bach Lausen og bakker op om forslaget om at ændre fradraget.