
Danske unge er stadig europamestre i druk. Foto: Colourbox
KL bakker op om forbud mod salg af alkohol til unge
tekst Gitte Johansen, gij@kl.dk
Danske unge er euromestre i druk.
I gennemsnit er der hver uge 15 unge, der har kontakt til hospitalet på grund af skadelige virkninger af alkohol. Og hver måned dør der i gennemsnit et ungt menneske i situationer, der er forbundet med alkoholindtag. Derfor vil regeringen nu tage drastiske metoder i brug for at stoppe drukkulturen. I sit nye sundhedsudspil foreslår regeringen derfor at forbyde salg af al alkohol til unge under 18 år.
Forslaget vækker glæde hos KL, som siden 2018 har foreslået, at grænsen for salg af alkohol sættes til netop 18 år.
– KL har som en del af alliancen ”Drukfri Ungdom” arbejdet for at få forslaget til at give genklang på Christiansborg. Derfor er vi glade for, at forslaget nu er kommet med i regeringens udspil, og vi håber, at de politiske partier vil holde det høje ambitionsniveau i de kommende forhandlinger, siger Jette Skive (DF), der er formand for formand for KL's Sundheds- og Ældreudvalg.
31
procent af de 15-29-årige anvender mindst et tobaks- eller nikotinprodukt. Det er en stigning på næsten 15 procent på halvandet år.
Kilde: Statens Institut for Folkesundhed 2022
Hun peger på, at netop et forbud vil være en stor hjælp i kommunernes arbejde med at reducere unges alkoholforbrug.
– Danske unge drikker stadig langt mere alkohol end unge i resten af Europa. Vi kan komme langt med undervisning i skolen, tætte samarbejder med forældre med videre, men al forskning peger på, at det er de strukturelle forebyggelsestiltag, der reducerer tilgængeligheden, som er det mest effektive i forhold til at reducere forbruget blandt de unge, siger Jette Skive.
I dag kan unge købe drikkevarer med en alkoholprocent på under 16,5, når de er fyldt 16 år. Mens man skal være 18 år for at købe stærk spiritus.
En røgfri generation
I sundhedsudspillet tager regeringen også et opgør med de unges rygevaner. I sidste uge vidste den nye nationale sundhedsprofil, at Danmark stadig er langt fra målet om, at ingen børn eller unge skal ryge. Og i 2021 vakte det opsigt, da en undersøgelse viste, at danske unge er de yngste i verden, når de begynder at ryge.
Regeringen foreslår nu at forbyde salg af cigaretter, snus og andre nikotinprodukter for alle født i og efter 2010. Forslaget skal skabe en røgfri generation og betyder, at aldersgrænsen for at købe nikotinprodukter løbende bliver hævet i takt med, at generationerne bliver ældre.
Hvis forslaget gennemføres, vil Danmark være et af verdens første lande til at forbyde nikotin for fremtidens børn og unge. Helt i front er Danmark dog ikke, da regeringen i New Zealand allerede ved årsskiftet meldte ud, at de vil forbyde unge født efter 2008 at købe tobaksprodukter i hele deres levetid.
KL vil ikke tage stilling til det konkrete forslag, Jette Skive siger dog:
– KL er enig i målsætningen om, at vi i fællesskab skal sikre, at ingen børn begynder at ryge eller bruge andre nikotinprodukter, og vi indgår allerede i partnerskabet ”Røgfri Fremtid”, som blandt andet arbejder for, at ingen børn og unge og færre end fem procent af alle voksne ryger i 2030.