
Foto. Claus Bech/Sundhedsministeriet
Regeringens udspil er ikke den længe ventede reform af sundhedsvæsenet
tekst Gitte Johansen, gij@kl.dk
Da regeringen tirsdag eftermiddag præsenterede sit udspil til en ny sundhedsreform, skete det midt i København på Rigshospitalet.
Ikke på et sundhedshus i Tønder. Og ifølge KL’s formand Jacob Bundsgaard (S) er udspillet da også kun det første spæde skridt på vejen til den reformproces, der skal styrke det nære sundhedsvæsen og skabe bedre sammenhæng mellem de nye super sygehuse og den kommunale sundhedsindsats.
Kommunale nedslag i sundhedsudspillet
Kronisk sygdom
En national kvalitetsplan skal sikre bedre og mere ensartede kommunale tilbud til borgere med kronisk sygdom.
20 nye nærhospitaler
Regeringen vil oprette 20 nye nærhospitaler, som skal sikre mere nærhed i behandlingen af blandt andre ældre.
Flere kompetencer til sygeplejersker
Sygeplejersker skal have mulighed for selvstændigt at løse opgaver som for eksempel at give væske i drop og tage blodprøver.
Bedre sundhedspleje til sårbare familier
Ulighed i sundhed starter tidligt, og derfor vil regeringen give sundhedsplejen redskaber til at målrette indsatsen og give ekstra støtte til sårbare familier.
To nye sosu-specialer
Der udvikles to nye specialiseringsveje for social- og sundhedsassistenter indenfor psykiatri og demens.
Flere læger ud i landet
Læger under uddannelse skal være et halvt år længere i en almen praksis fremfor på hospitalerne.
Børn og unge skal være mere aktive
25 procent flere børn og unge skal være fysisk aktive i mindst 60 minutter om dagen i 2030.
Forbud mod salg af alkohol
Regeringen vil hæve aldersgrænsen for salg af alkohol til 18 år.
Røgfri generation
Regeringen vil forbyde børn og unge født før 2010 at købe tobak og andre nikotinprodukter.
– Der er stadig et stykke vej til den reform af sundhedsvæsenet, som vi og alle sundhedsvæsenets aktører længe har efterspurgt. Hele ideen med de højt specialiserede sygehuse var, at de skulle gå hånd i hånd med et stærkt nært sundhedsvæsen. Vi har brug for en reform, der sætter retningen for vores samlede sundhedsvæsen, siger Jacob Bundsgaard.
Men til trods for at reformen ikke umiddelbart adresserer de mange udfordringer i trekanten mellem regioner, kommuner og almen praksis, indeholder udspillet en række nyskabelser i det nære sundhedsvæsen.
Størst er ønsket om en national kvalitetsplan, der skal løfte den kommunale indsats til borgere med kroniske sygdomme. En national kvalitetsplan skal indeholde klare kvalitetskrav og anbefalinger til kommunernes tilbud om træning, kostomlægning og patientuddannelse til den stadig voksende andel af danskerne, som lever med de store kroniske sygdomme som diabetes, hjerte- karsygdom, muskel-skelet-lidelser og KOL. Nye nationale krav skal samtidig gøre op med det, som ofte bliver kaldt postnummerlotteriet, og skabe mere ensartethed i de sundhedstilbud, borgernes tilbydes på tværs af kommunegrænser. Regeringen skriver i udspillet, at den konkrete udmøntning vil blive drøftet med de relevante aktører, mens Sundhedsstyrelsen skal levere de faglige beskrivelser.
Ifølge udspillet vil regeringen også styrke de kommunale akuttilbud ved blandt andet at give kommunale hjemmesygeplejersker adgang til faglig rådgivning fra sygehusets specialister, når der skal følges op efter en indlæggelse.
Udspillet indeholder også allerede kendte forslag som for eksempels regeringens plan om at etablere 20 nye nærhospitaler, der skal flytte ukomplicerede undersøgelser og ambulant opfølgning tættere på borgernes hjem.
Hold fast i det høje ambitionsniveau
Jacob Bundsgaard appellerer til, at regeringen og Folketinget i de kommende politiske forhandlinger holder fast i et højt ambitionsniveau. Det indebærer ifølge formanden også, at man finder flere penge til den ønskede kvalitetsplan målrettet kronisk sygdom.
– Regeringen tager med blandt andet sundhedsklyngerne og forslaget om en kvalitetsplan på de store kronikerområder nogle vigtige skridt. Det er forslag, som vi har store forventninger til. Men det er også forslag, som kræver en vis økonomi. Det specialiserede sundhedsvæsen er med rette blevet styrket gennem de sidste 15 år, og nu er tiden inden til at rette investeringerne mod det nære sundhedsvæsen, siger Jacob Bundsgaard.