
Russisk gas skal ud af den danske boligopvarmning hurtigere
tekst Thomas Kokholm, tkn@kl.dk
Den russiske invasion i Ukraine har tydeliggjort, at energipolitik også er sikkerhedspolitik. Derfor haster det mere end nogensinde med at få udfaset den russiske gas i den danske boligopvarmning, mener kommunerne og energiselskaberne, der spiller en afgørende rolle i omstillingen fra boligopvarmning med gas til grønne energiformer.
I et debatindlæg i JP/Politikens medie Klimamonitor i dag 18. marts peger Frederikshavns borgmester Birgit Hansen (S), der er formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg, og Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der er formand for Dansk Fjernvarme, på hvordan.
En automatisk tilslutning til fjernvarme er en løsning, mener de. Birgit Hansen og Jesper Frost Rasmussen peger på, at der blandt borgerne er meget stor interesse for at komme over på fjernvarme for tiden. De nævner, at der i mange kommuner bliver lavet borgerforslag og skrevet lokale læserbreve. Samtidig bliver fjernselskaber og kommuner dagligt kontaktet af borgere, der vil af med gassen og over på fjernvarmen.
”På grund af den store interesse i samfundet, anbefaler vi, at det politisk besluttes, at der indføres et automatisk ’ja tak’ til fjernvarme i henhold til den varmeplan, der bliver lavet. På den måde forkorter vi markant den tid, borgerne skal vente på at få udskiftet deres gasfyr med fjernvarme, individuelle varmepumper eller termonet”, skriver de i debatindlægget i Klimamonitor.
De foreslår, at regeringen og KL sætter sig sammen og aftaler, hvordan man hurtigst muligt kan sikre forbrugerne et overblik over, om de kan forvente fjernvarme, så der er et grundlag at accelerere udfasningen af naturgas på. Løsningen kan også være individuelle løsninger som varmepumper.
Bakker SF forslag op
Tidligere på ugen erklærede Dansk Fjernvarme sig enig med et udspil fra SF, der handler om hurtigt at udfase den russiske gas i boligopvarmningen.
SF foreslår, at kommunerne skal fremrykke varmeplanlægningen ved blandt andet at benytte tilslutnings- og forbliverpligten. De fjernvarmeselskaber, der af historiske og politiske årsager, fortsat har gas i deres energiproduktion, skal have målrettet hjælp hurtigst muligt.
Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme, er enig i elementerne i SF’s udspil.
- Vi skal have den russiske gas ud af vores boligopvarmning, og det haster. Derfor bakker vi fuldt og helt op om forslagene fra SF, der netop vil sætte tempo på den grønne omstilling og endnu vigtigere, vores mulighed for igen at blive uafhængige af russisk gas, siger direktøren.
Sidste år udarbejdede de danske fjernvarmeselskaber et projektforslag, der kan konvertere flere end 50.000 boliger fra naturgas til grøn fjernvarme. Ifølge Dansk Fjernvarme kan sektoren sætte tempoet endnu mere i vejret, hvis rammerne er på plads.
- De danske fjernvarmeselskaber er allerede i fuld gang med at hjælpe boligejere væk fra den russiske gas. I øjeblikket oplever vi, at telefonerne ude hos fjernvarmeselskaber kimer løs fra borgere, der ønsker at komme af med den dyre gas og over på den grønne, billige og støjfri fjernvarme. Det ønske forsøger de nu at imødekomme så hurtigt som muligt, siger Kim Mortensen.