
Foto: Colourbox
To af tre virksomheder har job til ukrainere
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Danske virksomheder har masser af jobs at tilbyde til de ukrainske flygtninge. To ud af tre medlemmer af Dansk Industri svarer i en rundspørge, at de har job, der med kort oplæring vil kunne varetages af ukrainere. I de fleste tilfælde kræver det dog visse sproglige eller faglige kompetencer. Hver tiende virksomhed svarer dog, at de kan tilbyde job uagtet sprogkundskaber og faglige kompetencer. 1.062 DI-medlemsvirksomheder har deltaget i undersøgelsen.
Flere er ufaglærte fem år efter studentereksamen
Stadig flere studenter får ikke en kompetencegivende uddannelse indenfor fem år efter studentereksamen. 10,9 procent af de, der blev studenter i 2013, havde fem år senere ikke påbegyndt en uddannelse, mens det for 2015-årgangen, som er den seneste, der er tal for, gælder for 17,3 procent. Det fremgår af en ny analyse, som Dansk Industri har foretaget på baggrund af Børne- og Undervisningsministeriets uddannelsesstatistik.dk. Tendensen til flere ufaglærte studenter ses også på hhx og htx, dog er fremgangene her mindre.
Stor opbakning til den danske model
83 af procent af danskerne er helt eller overvejende enig i, at løn- og ansættelsesvilkår bør reguleres gennem overenskomster, som fagforbund og arbejdsgiverforeninger indgår. Det viser en analyse fra centrum-venstre-tænketanken Cevea, der har bedt analyseinstituttet Megafon spørge 1.240 repræsentativt udvalgte danskere om spørgsmålet. Blot 13 procent svarer, at de er overvejende eller helt enig i, at overenskomsterne bør regulere medarbejdernes vilkår. Undersøgelsen viser, at der er størst opbakning til den danske model blandt medlemmer af overenskomstbærende fagforbund (86 procent), mens medlemmerne af alternative fagforbund som eksempelvis Krifa bakker lidt mindre op (72 procent).