
Foto: Miljøministeriet
Nye naturnationalparker huer ikke alle borgmestre
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Udpegningen af de sidste 10 naturnationalparker blev torsdag morgen offentliggjort efter måneder med heftig debat.
Sammenlagt vil de i alt 15 naturnationalparker strække sig over cirka 25.000 hektar på statslige arealer, og formålet er, at parkerne skal styrke den danske natur og biodiversitet.
– Alt for længe har vi lagt bånd på naturen. Tæmmet den. Gjort den snorlige og symmetrisk. Men i dag sætter vi naturen fri. Vi gik til valg med et løfte om at give naturen langt mere plads med 15 naturnationalparker fordelt over hele landet. Det leverer vi på nu. I årtier har vi talt om alt det, der er forsvundet fra vores natur. I dag kan vi begynde at tale om alle de arter, der skal blive flere af. Og det er ikke kun godt for naturen. Det giver også fantastiske naturoplevelser, siger miljøminister Lea Wermelin (S) i en pressemeddelelse.

Hilser naturnationalpark velkommen
I september 2021 offentliggjorde Miljøministeriet 23 mulige områder for de kommende Naturnationalparker. Det fik hurtigt flere kommuner til at melde ud, at de ikke ønskede en naturnationalpark. Mange frygtede for friluftslivet og tilgængeligheden. Der indsættes nemlig store græssere, som for eksempel vilde heste og køer, ligesom der også skal være indhegning om parkerne. Derudover frygtede mange også for dyrevelfærden. Miljøministeren har dog siden meldt ud flere gange, at hverken friluftslivet eller dyrene skal lide under de nye naturnationalparker.
I Syddjurs er borgmesteren tilfreds med, at Mols Bjerge er blevet udpeget til at skulle være en naturnationalpark, selvom der har været uenighed om det.
– Vi har i byrådet været delt i forhold til at være for og imod. Mange af de bekymringer vi har haft med hegn og tilgængelighed, det er ting, der er blevet lyttet til. Hovedargumentet for, at jeg er glad for det, er, at vores natur i Danmark er den dårligste i Europa, og vi skylder hinanden at gøre noget ved det. Vi skal gå forrest i Danmark, og så nytter det ikke noget, at jeg peger på 97 andre kommuner, der skal stå for det, siger borgmester i Syddjurs Michael Stegger Jensen (S).
Også Helsingør er blevet udpeget, og det glæder borgmester Benedikte Kiær (K).
– Det er jeg glad for. Vi har jo sådan set noget, der allerede er godt på vej. Vi har Hellebæk Kohave, hvor der går køer frit hele året rundt og lever af den mad, der er derude, og det kan vi se har betydning for naturen, siger borgmesteren.
Hun er ikke nervøs for, at parkerne vil begrænse friluftslivet.
– Der er allerede friluftsliv derude, som også nu skal holde sig til stierne, så det er blot at sørge for, at man kan komme ind i området og nyde det. Men selvfølgelig skal vi betrygge den bekymring, der er, siger Benedikte Kiær.
Ser konstruktivt fremad
Ikke alle borgmestre i udpegede kommuner er dog positive overfor at skulle huse en naturnationalpark i fremtiden. Det gælder blandt andet i Lejre Kommune.
– Det kommer ikke som lyn fra en klar himmel, at vi bliver udpeget. Vi har haft tid til at vænne os til tanken. Det er ikke nogen hemmelighed, at vi i kommunalbestyrelsen ikke ønskede at hegne Bistrupskovene ind til naturnationalpark. Det handler selvfølgelig om, at vi har mange borgere, der bruger skovene som rekreativt område, siger borgmester i Lejre Tina Mandrup (V).
I Læsø Kommune vil en park betyde, at man ikke kan opretholde jagten, og det ærgrer borgmester Tobias Birch Johansen (V). Begrænsninger gør borgere i kommunen nervøse, og derfor skal der også arbejdes for at få noget positivt ud af det.
– Jeg tænker, at nu er det afgjort, og så må vi videre og have det bedst mulige ud af det. Jeg er er ikke positiv for parken som sådan, fordi det skaber nogle unødige udfordringer, men det er ikke relevant nu. Vi fokuserer på, hvad vi kan få ud af den, og hvad den kan føre med sig af positive ting, siger Tobias Birch Johansen.
Samme konstruktive tilgang har man i Silkeborg, hvor der har været meget debat om emnet.
– Jamen nu er udpegningen blandt forligspartierne kommet. Det forholder vi os til, og vi vil lægge op til konstruktivitet og samarbejde for at imødekomme nogle af de muligheder med puljen til friluftsliv og puljen til formidling og vedligehold. Det, der er vigtigt for mig, er, at vi sikrer inddragelse, siger borgmester i Silkeborg Helle Gade (S).
I Holstebro er Husby Klitplantage også blevet udpeget som kommende naturnationalpark. En af de fem første, der blev udpeget, ligger også i Holstebro, og borgmester H.C. Østerby (S) har det ambivalent med, at et meget velbesøgt område nu skal være naturnationalpark.
Derfor er det for ham vigtigt at sikre en konstruktiv tilgang til benyttelsen og beskyttelsen af området, og han er da også glad for, at udpegningen sidste år blev udskudt.
– Jeg er glad for, at ministeren tog en runde mere og var i endnu mere dialog. Nu kommer det næste, hvor der også skal blive tid til borgerhøring og borgermøder. Det bliver en periode med god tid til dialog med os som kommunal myndighed, så vi får lavet den bedste konstruktion til gavn for naturen, dyrevildtet og borgerens almindelige brug, siger H.C. Østerby.
I Thisted Kommune har man tidligere sagt klart og tydeligt nej tak til en naturnationalpark. Blandt andet på grund af indhegning, vilde dyr og jagtmulighederne. Nu er de alligevel blevet udpeget efter længerevarende dialog med miljøminister Lea Wermelin.
– Jeg synes, at der er blevet lyttet, og nu er parkerne udpeget, og så vil vi ikke være sure mere, så vi indgår i en konstruktiv dialog, siger borgmester Niels Jørgen Pedersen (V).
Fakta
Midlerne til naturnationalparkerne kommer fra en aftale i Folketinget, hvor der blev afsat 888 millioner kroner til blandt andet opførslen af naturnationalparkerne.
Bag aftalen står regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Alternativet.
Der er afsat fem millioner kroner til friluftsliv i hver park, og det er besluttet af afsætte yderligere 15,9 millioner i alt til etablering af blandt andet friluftsaktiviteter og opkøb af nærliggende arealer.