
Foto: Colourbox
Gør klar til over 100.000 ukrainske flygninge: Det kræver realistiske forventninger, siger KL
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Regeringen har nu femdoblet forventningerne til det antal ukrainske flygtninge, der ventes at komme til landet. I første omgang var det nemlig forventningen, at omkring 20.000 ukrainske flygtninge ville flygte til Danmark, men fredag eftermiddag har regeringen opjusteret det tal til 100.000.
På et pressemøde sagde udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), at det store antal ukrainske flygtninge, som allerede er sendt på flugt, får regeringen til at opjustere forventningerne.
– Der er allerede nu 3,7 millioner, som er rejst ud af Ukraine, og langt de fleste søger vestpå og også mod Skandinavien. På den baggrund forbereder de danske myndigheder sig på, at der kan komme mere end 100.000 til Danmark, lød det fra ministeren, som tilføjede, at det uden tvivl vil være den største mængde fordrevne, der kommer til Danmark siden 2. verdenskrig, hvis antagelserne holder stik.
Det vil lægge et stort pres på vores dagtilbud, skoler, ældrepleje – ja, alle vores velfærdsområder. Også mulighederne for at sikre indkvartering til så mange mennesker vil blive voldsomt udfordret.
På pressemødet, hvor også social- og ældreminister Astrid Krag (S), beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) deltog, understregede ministrene, at det bliver en stor opgave at tage imod et så stort antal flygtninge. Ifølge Pernille Rosenkrantz-Theil vil det give et betydeligt pres i både skoler og daginstitutioner, hvor mangel på kvalificerede undervisere og pædagoger allerede er et problem. Derfor opfordrede børne- og undervisningsministeren både pensionerede lærere og lærerstuderende samt pensionerede pædagoger og studerende til at hjælpe med opgaven. Derudover gjorde hun klart, at der vil blive oprettet modtagespor i både skoler og daginstitutioner.
Nødvendigt med en plan
At regeringen nu har opjusteret forventningerne, kræver ifølge KL’s formand Martin Damm (V) og næstformand Jacob Bundsgaard (S) en koordineret plan for tilstrømningen.
– Da syrerne kom til landet i 2015, talte vi om kommune nummer 99. Nu taler vi jo om kommune nummer 99, nummer 100 og måske endda nummer 101. Det vil lægge et stort pres på vores dagtilbud, skoler, ældrepleje – ja, alle vores velfærdsområder. Også mulighederne for at sikre indkvartering til så mange mennesker vil blive voldsomt udfordret. Vi stiller naturligvis vores kapacitet til rådighed og vil bidrage alt det, vi kan. Vi skal håndtere det her som samfund, men det er nødvendigt også at have realistiske forventninger til, hvilke konsekvenser det her har for vores samfund i øvrigt. Kommunerne kommer til at få betydelige omkostninger forbundet med de opgaver, som vi skal løse. For det vil være en situation, som vi ikke kan håndtere inden for det normale system, siger Martin Damm i en pressemeddelelse og fortsætter:
– Derfor er vi også tilfredse med, at ministeren på pressemødet klart tilkendegav, at kommunerne ikke skal ende som sorteper, men at der skal følge penge med denne ekstraordinære opgave. Det vil vi følge op på i den kommende tid.
Den opgave, som kommunerne nu får, vil kræve prioriteringer, siger næstformand Jacob Bundsgaard.
– Vi er nødt til at være ærlige og sige, at en så storstilet indsats, som modtagelsen af potentielt 100.000 ukrainere indebærer, vil få konsekvenser for det omkringliggende samfund og på velfærdsområderne. Det vil kræve prioriteringer lokalt, og det vil kunne mærkes. Vi har jo for eksempel ikke flere medarbejdere, vi bare kan sætte ind, siger han.
Uanset hvor mange der kommer, vil der være behov for maksimal fleksibilitet i forhold til, hvordan vi som samfund kan håndtere opgaven.
– Med hensyn til de opgaver, vi som kommuner skal løse i denne her situation, vil det være helt afgørende, at der sikres fleksibilitet i forhold til de regler og rammer, vi i dag er underlagt. Der er skabt fleksibilitet i integrationsindsatsen og på byggeområdet, men vi får også brug for fleksible rammer på dagtilbud, skole og de øvrige områder, siger Jacob Bundsgaard.