
Foto: Colourbox
Hvert femte barn er sprogligt udfordret ved skolestart
tekst Mads Brandsen, mdbr@kl.dk
Både når det kommer til talesprog og før-skriftlige færdigheder hos børnene i landets børnehaveklasser er der udfordringer. En ny analyse, som Indenrigs- og Boligministeriets Benchmarkingenhed har foretaget viser, at næsten hvert femte barn har sproglige udfordringer ved skolestart. Analysen dækker over store forskelle på tværs af kommunerne, men det er tydeligt, at kommuner, der sprogvurderer børnene i 3-årsalderen har en lavere andel af børn med sproglige udfordringer ved skolestart.
Nabolagene er blevet mere multinationale de seneste 30 år
Tre ud af 10 personer boede i 1990 i et nabolag, hvor de nærmeste 50 naboer også var af dansk oprindelse. Sådan er det ikke længere. Slet ikke, faktisk. For i 2020 var det blot én af 10 danskere, der boede et sted, hvor der kun var naboer af dansk oprindelse. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. I samtlige kommuner er andelen af personer, der boede i nabolag udelukkende bestående af personer med dansk oprindelse faldet, og i halvdelen - 47 – af landets 98 kommuner – er andelen faldet med 30 procent.
Mere offentlig-privat samarbejde kan spare kommunerne for en halv milliard kroner
På administrationsområdet blev 21,5 procent af de udbudsegnede opgaver løst i samarbejde med private leverandører i 2020. Det gælder områder som facility management, kantinedrift, kompetenceudvikling og lønadministration. Erfaringer fra de 10 kommuner, der samarbejder mest med private om administration, viser imidlertid, at andelen for samarbejdet kan løftes til 27,5 procent. Det svarer til, at opgaver for 2,7 milliarder kroner kan sendes i udbud, påpeger Dansk Industri i en ny analyse. Sker det, kan kommunerne høste besparelser for 550 millioner kroner.