
Foto: Colourbox
Byrådet i Skanderborg bliver ikke kødfrit
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
”Grænseoverskridende”, ”sympatisk”, ”plat”, ”symbolsk”.
Enhedslisten i Skanderborgs forslag om at gøre byrådsmedlemmernes bespisning kødfri fik onsdag mange ord med på vejen i salen, da byrådet behandlede forslaget.
Helt konkret foreslog Enhedslisten, der har ét mandat i byrådet i Skanderborg, at byrådet som ”et uhyre beskedent og derfor kun symbolsk bidrag, fremover, når byrådet og byrådets udvalg bespises, vil bestille menuer uden kød.” ud fra den betragtning, at der kan opstå en fødevarekrise, hvis krigen i Ukraine varer ved. Og allerede ingen byrådsmødet havde forslaget vakt debat.
– Nu har jeg stillet det her forslag, og det er næsten som om, det var et spørgsmål om, det var det sidste måltid nogensinde, og så kan man ikke engang få lov at bestemme det selv. Det overraskede mig noget, indledte Peter Kjær (EL) i byrådssalen onsdag og fortsatte:
– Det er sådan set kommet i stand, fordi der blev varslet en fødevarekrise, og det, synes jeg, sådan set er alvorligt nok. Den hurtigste måde at gøre noget ved fødevarekrisen på er at lade være at stoppe rigtig godt foder igennem nogle dyr. Så er vi ude af den. Hvis vi skærer ned på kødforbruget verden over generelt, så er der ikke nogen fødevarekrise.
Tænk sig, at et byrådsmedlem vil administrere andre byrådsmedlemmer, og hvad de skal indtage af føde. Det er helt uhørt.
Men forslaget mødte straks modstand.
– Jeg kan godt lide tanken om forslaget med både fødevarekrise og klimakrise i betragtning. Personligt har både jeg selv og familien også skåret gevaldigt ned på vores kødforbrug både på grund af klimaet og vores personlige sundhed. Og det personlige er nok nøgleordet her. Forslaget vil tvinge en politisk dagsorden ned over hovedet på mere eller mindre uskyldige byrådspolitikere. Det næste er så, at vi ikke skal putte mælk i kaffen, eller vi skal stille vores lædersko herude, inden vi går ind. Jeg vil hellere opfordre til, at vi følger de officielle kostråd i stedet, sagde Christian Wibe-Marker (K), mens Socialdemokratiets Tommas Leth talte for at inspirere fremfor at pålægge.
– Det er et sympatisk og vigtigt forslag om, at vi som byråd går forrest. Det er noget, vi kan bruge i rigtig mange sammenhænge og vise borgerne og virksomhederne, at vi kan bidrage til lokale klimahandlinger. Der bliver kigget på os, og man kan faktisk med rette forvente, at det er os, der tager sådan en situation alvorligt, hvis vi gerne vil have borgere og virksomheder til at gøre det samme. Peter har med sit forslag bare glemt, at vi faktisk hellere vil inspirere til handling end at tvinge den igennem. Vi synes, at den ordning, vi har nu, hvor man kan vælge kødfrit, er en ganske glimrende ordning.
Et lusket og plat forslag
Fra Alternativet var der fuld opbakning til Enhedslistens forslag.
– Vi synes, det er dejligt, at der er andre partier end Alternativet, der slår et slag for, at vi skal spise mindre kød. Vi synes ikke, det her er symbolsk. Hvis alle sagde det om deres handlinger i forhold til den grønne omstilling, kom vi aldrig nogen vegne, sagde Mira Issa Bloch (Alt).
Anderledes massiv var modstanden fra Venstre. 2. viceborgmester Birte M. Andersen (V) kaldte således Enhedslistens forslag for ”lusket”.
– Jeg synes ikke, det er spor sympatisk. Det er udnyttelse af en tragisk situation. Af en angrebskrig på et demokratisk land. Jeg vil gerne være med på vegetarvognen, men at kæde det sammen med en angrebskrig i Ukraine, det synes jeg er for meget, sagde hun, mens partifællen Claus Bloch supplerede:
– Da jeg hørte om Enhedslistens forslag, tænkte jeg: ”Det er løgn”. Jeg synes godt nok, det var noget besynderligt noget. Tænk sig, at et byrådsmedlem vil administrere andre byrådsmedlemmer, og hvad de skal indtage af føde. Det er helt uhørt. Hvad bliver det næste, Enhedslisten ikke kan acceptere. For mig er det grænseoverskridende. Jeg synes, forslaget er utrolig plat, og kommer det dertil, at det får opbakning, må vi droppe fællesspisning, og så må hver enkelte betale for sin egen forplejning, sagde han.
I byrådssalen modtog Peter Kjær også en gave fra ”en anonym fra blå blok”. Mens han fik det sidste ord i debatten, pakkede han gaven op.
– Der går en eller anden tvangstanke om, at det er pådutning og overgreb fra min side. Jeg har været vegetar gennem længere tid. Har jeg generet jer med det tidligere? Det ville jeg have gjort, hvis jeg var ude på at lave overgreb på jer, sagde Peter Kjær, som kunne konstatere, at han havde fået en pose flæskesværs chips i gave.
– Jeg havde tænkt det her som noget, vi kunne samles om, tilføjede han.
Det lykkedes dog ikke, da forslaget kun mødte opbakning fra Alternativet, men resten af byrådet stemte imod.