
Fordomme om SOSU'er er en af grundene til, at fagene har svært ved at rekruttere medarbejdere. Foto: Colourbox
SOSU-fagenes image skader rekrutteringen
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Der mangler arbejdskraft på de store velfærdsområder, og især på ældre- og sundhedsområdet er der problemer.
Mange kommuner forsøger forgæves at ansætte social- og sundhedshjælpere- eller assistenter, og det ser umiddelbart ikke ud til, at det bliver nemmere med tiden. En af grundene til det, er SOSU’ernes negative image. En problemstilling der belyses i en ny rapport fra VIVE.
Det negative billede af social- og sundhedsfagene ligger især blandt elever i folkeskolerne, som ellers kunne være mulige ansøgere til uddannelserne. De har begrænset viden om fagene, og om hvad man lærer på uddannelserne, men har til gengæld stærke fordomme om, at medarbejderne er nogle der ”bare tørrer røv”, konkluderer rapporten. Det billede stammer ifølge de unge selv, hvordan medier portrætterer medarbejderne.
Rapporten konkluderer desuden også, at mediernes rolle er betydelig i forhold til de negative fordomme om social- og sundhedsfagene.
Også på uddannelserne har eleverne delt disse fordomme, men deres opfattelse af fagene ændrer sig dog i takt med uddannelsens forløb, og når de får kendskab til den reelle praksis.
Det negative image er dog ikke en tabt sag ifølge rapporten.
VIVE har formuleret 31 konkrete forslag til indsatser, der kan bidrage til gøre op med fordommene og styrke social- og sundhedsfagenes image.
Det gælder blandt andet information. Kendskabet til uddannelserne skal udbredes, og der skal oplyses om faglighed, arbejdsopgaver og karrieremuligheder.
Rapporten peger også på, at ansvaret for at imødekomme imageudfordringerne skal ske i fællesskab blandt en række aktører. Det gælder blandt andet kommuner og regioner, social- og sundhedsskolerne, lærere og vejledere i folkeskolen og medier.