
Foto: Colourbox
Set & Sket: Gladsaxe lader bilen stå
tekst Martin Pedersen, marp@kl.dk
Bilfri søndag
Gladsaxe Kommune holder denne uge bilfri søndag. De opfordrer alle borgere til at lade bilen stå og i stedet hoppe på cyklen, løbehjulet eller offentlig transport hele dagen.
Målet er at sætte fokus på de grønne alternativer til bilen.
– I Gladsaxe er antallet af biler steget med 70 procent på blot 10 år. Den udvikling er vi nødt til at ændre for klimaets skyld. Det kræver både, at vi arbejder med vores transportvaner og gør det lettere at klare hverdagen uden bil. Bilfri Søndag er en opfordring til gladsaxeborgerne om at lade bilen stå og inspirere hinanden til alternative transportformer, siger Trine Henriksen, formand for Det Grønne Råd, der står bag idéen om en bilfri dag, i en pressemeddelelse fra kommunen.
Borgerne i Gladsaxe kan tilmelde sig den bilfri søndag inde på kommunens hjemmeside. På dagen har kommunen også arrangeret en række aktiviteter, der skal sætte fokus på at cykle. Det er for eksempel Smoothie-Cyklen, hvor man skal blende en smoothie ved hjælp af pedalkraft.

Vejle gør klar til VM i kørestolsrugby
Vejle har fået sin helt egen kørestolsrugbyklub. En måned inden verdensmesterskabet kommer til byen, har ni spillere nu meldt sig til holdet i byen.
– Foreningslivet i Vejle har i den grad taget parasporten til sig, og hver gang vi får et nyt tilbud på listen, er vi med til at sikre endnu mere inklusion og lige adgang til idræts- og foreningslivet. At vi nu får en kørestolsrugbyklub i Vejle - og så lige op til VM - er bare prikken over i'et, siger Tage Schmidt, der er formand for Parasportsrådet i kommunen.
Klubben er blevet til i samarbejde mellem Parasport Danmark, Parasportsrådet i Vejle og Vejle Idrætshøjskole, hvor medlemmerne skal træne.
Der er i dag fem kørestolsrugbyklubber i Danmark.
Vejle udnævnte i 2015 sig selv til at være Parasportens Hovedstad og arbejder for at inkludere parasporten i den almene idræt.

Albertslund udgiver stenalder-bog
Albertslund Kommune springer ud med eget forlag og udgiver en ny bog om stenalderen i Albertslund. Bogen er målrettet kommunens børn og skal skabe læselyst, ny viden om den lokale historie og styrke tilhørsforholdet til byen.
Bogen hedder ’Gry og Ulv’, og planen er, at der hvert år skal udgives en ny bog med et nyt emne, der fortæller om den lokale historie.
– Børn i skolen møder historiefaget i 3.klasse, og i begynderundervisningen handler det om, at eleverne lærer at bruge historiske spor i lokalområdet til at fortælle om fortiden. Albertslund har mange spor fra fortiden. Med selvlæsningsbogen møder de to børn, som selvfølgelig er fiktion, men de kunne have boet her. Eleverne kan ud over at arbejde med bogen i skolen snakke med mor og far om den, og måske gå på opdagelse for at se området, hvor her nu ligger moderne huse. Forhistorien bliver altså sat i perspektiv til det liv, vi lever nu, siger skolekonsulent Maike Rubenkamp i en pressemeddelelse fra kommunen.
Udgivelsen er en del af kommunens Kulturtrappen, som giver børnene mulighed for at møde kunst og kultur i skolen.