
Det er for nemt bare at lade kritikken hagle ned over jobcentrene, mener formanden for KL's arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg, Peter Rahbæk Juel (S). Foto: Odense Kommune
”Det er et kæmpe eksperiment, hvis man tror, man kan lukke jobcentrene”
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Der sker fejl i landets jobcentre. Det er Peter Rahbæk Juel (S), der er borgmester i Odense og formand for KL’s arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg, den første til at erkende. Men jobcentrene udgør også en vigtig samfundsinstitution, og det er for nemt bare at lade kritikken regne ned over landets jobcentre, mener han.
– Det er afsindigt vigtigt, at vi har et tydeligt sted, hvor ledige og særligt ledige med andre problemer end ledighed, kan gå hen og hører til, siger Peter Rahbæk Juel og fortsætter:
– Man skal huske, at tre fjerdedele af alle ledige har andre problemer end blot ledighed. Det er for eksempel unge, som er fanget et sted, hvor de hverken har job eller uddannelse, og som er en del af den mentale sundhedskrise, vi oplever blandt ungdommen lige nu. Det er udsatte borgere, mennesker, der har været præget af langvarig sygdom og psykisk syge. Og der er mennesker bag hver og en, som har brug for hjælp.
Jeg har svært ved at forestille mig en aktiv beskæftigelsesindsats uden en jobcenterfunktion. Det er i virkeligheden det, man gør op med på Christiansborg, når man smider jobcentrene under bussen hver gang, man mangler et par milliarder i den anden ende.
Flere partier har endda talt om, at jobcentrene skal lukke. Men det mener Peter Rahbæk Juel er for nemt.
– Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jobcentrene er blevet hældt ind under bussen af diverse partier på Christiansborg – som jo i øvrigt er dem, der har lavet reglerne og rammerne for jobcentrene. Og jeg har svært ved at forestille mig en aktiv beskæftigelsesindsats uden en jobcenterfunktion. Det er i virkeligheden det, man gør op med på Christiansborg, når man smider jobcentrene under bussen hver gang, man mangler et par milliarder i den anden ende, siger han.
Et dyrt eksperiment
Ifølge Peter Rahbæk Juel er diskussionen i for høj grad baseret på enkeltsager. Han indrømmer, at der sommetider dukker sager op, som også får ham til at tage sig til hovedet som formand for kommunernes arbejdsmarkedsudvalg. Men det hjælper ikke, når folketingspolitikere og ministre kaster sig over jobcentrene hver eneste gang. I virkeligheden tvivler Peter Rahbæk Juel på, at folketingspolitikerne er klar over, hvilke opgaver jobcentrene løser.
– Jeg kan nogle gange godt være i tvivl, når jeg hører Christiansborgpolitikerne udtale sig om jobcentrene, og når nogle vil bruge jobcentrene til at finansiere andre projekter. Så står der typisk noget om, at man vil gøre det nytænkende og bedre, men ikke hvordan og med hvilke penge. Og så bliver jeg bekymret, for der er altså mennesker, der har brug for hjælp.
KL-udvalgsformanden er overbevist om, at gennemfører man spareforslag i milliardklassen på jobcentrene eller vælger helt at lukke dem uden at sætte noget andet, der har en stærk økonomi i stedet, så vil det gå ud over samfundets svageste.
– Det er bare et kæmpe eksperiment, hvis man tror, man kan lukke jobcentrene og fjerne økonomien, for så er der en masse mennesker, som har brug for hjælp og normalt får hjælp gennem jobcentrene. Sparer man penge på jobcentrene, så sparer man altså også penge på både ansatte og indsatser, der kan hjælpe de mennesker. Det er virkelig dårlig timing at skulle til at eksperimentere med det nu, hvor vi står i en situation med mangel på arbejdskraft, siger Peter Rahbæk Juel og fortsætter:
– Det er nu, de mennesker, der kan have svært ved at komme ind på arbejdsmarkedet, skal have chancen. Det kan vise sig at blive rigtig dyrt, hvis man begynder at kaste dem ud i et eller andet eksperiment. Og jeg har ikke hørt nogen partier have en plan b.
Bør tage ansvar
Han mener, folketingspolitikerne bør tage ansvar for den aktive beskæftigelsespolitik i stedet for at kaste sig over jobcentrene.
– Jeg synes, man vælger den lette løsning, og når man ser summen af de politiske reaktioner, så er et meget vigtigt element, nemlig den aktive beskæftigelsespolitik, ved at blive ejerløs. Det er skidt, at der ikke er nogen på Christiansborg, der vil tage ejerskab for det at hjælpe ledige med andre problemer end ledighed i job. Både medarbejdere og borgere har brug for nogle, der tager det ejerskab. Det nytter ikke noget bare at pege på et enkelt jobcenter eller en enkelt kommune, som i virkeligheden bare udfylder den enormt detaljerede lovgivning, der er på området. Der er et enormt behov for, at man på Christiansborg tager ansvar for lovgivningen og får den fixet, siger Peter Rahbæk Juel og tilføjer, at kommunerne hellere end gerne stiller op til en snak med folketingspolitikerne om, hvordan området kan blive endnu bedre.
– De skal bare ringe.
Det nytter ikke noget bare at pege på et enkelt jobcenter eller en enkelt kommune, som i virkeligheden bare udfylder den enormt detaljerede lovgivning, der er på området.
Peter Rahbæk Juel håber, at de fire kommuner, der er blevet såkaldte velfærdskommuner på beskæftigelsesområdet og dermed bliver sat fri af regler på området, kan blive starten på noget bedre. Der er i hvert fald ifølge ham ingen tvivl om, at alt tyder på, at regler fylder alt for meget på området.
– Jeg synes, man skal bide mærke i, at der var 51 kommuner, som gerne ville sættes fri for de regler, der er, for at kunne gøre det bedre. Det er vel og mærke kommuner, der har valgt beskæftigelsesområdet over andre velfærdsområder. Det siger lidt om den frustration, der er over det regelparadigme, man er skruet ned i, og hvor meget det forstyrrer evnen til at kunne hjælpe og løse opgaven for de mennesker, der sidder over for en, siger Peter Rahbæk Juel og fortsætter:
– Jeg håber, de fire velfærdskommuner kan blive en start på noget bedre. Jeg kan se, at man hele vejen rundt gerne vil afbureaukratisere, og der mener jeg da, at det ville være helt oplagt, at lidt flere end fire kommuner fik lov at blive sat fri på beskæftigelsesområdet. Men først og fremmest er der brug for, at partierne på Christiansborg tager ejerskab til det, de selv har skabt. Så er jeg sikker på, at man vil opleve, at kommunerne vil gå ind i et særdeles aktivt samspil.