
Det er afgørende, at der tages udgangspunkt i det samlede sundhedsvæsen, hvis presset på sundhedsvæsnet skal lettes, mener KL. Derfor opfordrer KL’s sundheds- og ældreudvalgsformand Christina Krzyrosiak Hansen (S) indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) til at tage KL med i forhandlingerne om en akutplan for sundhedsvæsnet. Foto: Holbæk Kommune
Akutplan forhandles uden kommunerne: KL vil med ved bordet
tekst Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk
Der er pres på sundhedsvæsnet, og et nyt eftersyn, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har foretaget af sygehusvæsnet, bekræfter høje ventetider og et fald i produktiviteten på sygehusene.
Fredag er der sættemøde mellem indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V), Danske Regioner og landets fem regioner i forhandlingerne om udmøntningen af SVM-regeringens akutplan for sundhedsvæsnet.
– Det er afgørende, at vi får lavet en holdbar plan, der kan være med til at vende den her udvikling, så patienterne kan få en ventetid, vi kan være bekendt. Vi skal sætte realistiske målsætninger for, hvordan aktiviteten kommer op, og de konkrete tiltag skal kunne realiseres, siger Sophie Løhde i den forbindelse i en pressemeddelelse.
Men i KL ærgrer man sig over, at kommunerne ikke er inviteret med ved forhandlingsbordet. Det er nemlig i KL’s optik afgørende, at man tænker hele sundvæsnet ind – og dermed også de sundhedsopgaver, kommunerne løser.
– Der er ingen tvivl om, at sygehusene er rigtig pressede, og derfor er det også godt, at forhandlingerne går i gang. Set med vores øjne er det dog vigtigt, når man taler sundhedspolitik, at man ser regionerne og kommunerne samlet og får lavet en fælles indsats, så borgerne får den bedste oplevelse. Jeg hører selv fra borgere, at de oplever at falde mellem to stole og har med regionen at gøre det ene øjeblik og kommunen det næste. Der mangler sammenhæng, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S), formand for KL’s sundheds- og ældreudvalg.
Derfor har KL sendt et brev til indenrigs- og sundhedsministeren, hvori KL understreger, at det er afgørende, at akutplanen beskæftiger sig med det samlede sundhedsvæsen, hvis presset skal lettes.
– Det er således vigtigt at have blik for, at de pressede sygehuse også i høj grad mærkes i kommunerne. Borgerne udskrives hurtigere med et behov for hjælp fra kommunen. Og ofte når sygehuset ikke tids nok at varsle en udskrivelse, så kommunen kan nå at få de nødvendige tiltag klar for eksempel hjemmepleje, midlertidig plads, medicinoplysninger eller hjælpemidler. Det giver ekstra arbejde i kommunerne, hvor vi jo også er udfordret af mangel på personale på sundheds- og ældreområdet, fremgår det af brevet, som fortsætter:
– Det er derfor vigtigt, at regeringen i de aktuelle forhandlinger om akutpakken anerkender, at det ikke alene er sygehusene, men det samlede sundhedsvæsen der er under pres. Der er tale om forbundne kar.
Christina Krzyrosiak Hansen ser nu frem til indenrigs- og sundhedsministerens svar.
– Det handler om, at vi får tænkt en helhedsorienteret sundhedsindsats. Vores fokus er, at vi skal gøre det, der er rigtigt for borgerne, og jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at sundhedsvæsnet har brug for flere midler og for flere hænder. Det er noget, vi skal løse sammen. Vi kan ikke gøre det hver sig. Derfor er det vores håb, at vi kan sætte os ned og forsøge at finde en løsning sammen.