Bondo trækker matematiklærerkortet
Island har netop indført ligeløn ved lov, og det signal tager de kommunalt ansattes topforhandler, Anders Bondo, imod med kyshånd op til den aktuelle forhandlingsrunde. Ligeløn er et af mange krav til O.18. Sammen med lærernes arbejdstid og reallønsløftet.
Skal man tage udgangspunkt i lønudviklingen over den seneste godt 20-årige periode, eller skal man tage udgangspunkt i de seneste små 10 år efter finanskrisen? Spørgsmålet har vital betydning for de aktuelle overenskomstforhandlinger. Og topforhandler for 500.000 kommunalt ansatte Anders Bondo er ikke i tvivl, når han peger på kurverne over 20 års lønudvikling på henholdsvis det private- og det kommunale arbejdsmarked, som han har hentet frem på sin computerskærm.
– Jeg er matematiklærer, så den slags ting er jeg ret god til at gennemskue, og det tror jeg også, de fleste kan forstå. Som matematiklærer ville jeg aldrig tage en lille bid af en statistik og bruge det som udgangspunkt for en forhandling. Vi havde et efterslæb på lønnen i forhold til det private arbejdsmarked i mange år. Det fik vi hentet i 2008, sådan at vi nu målt over den 20-årige periode, ligger hvor vi skal, nemlig lige under de privates lønudvikling. Vi skal ikke være lønførende, men vi skal heller ikke halte bagud, som vi gjorde i 2007, og vi vil ikke straffes for, at det lykkedes os at indhente efterslæbet, siger han.
Log ind
For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.
Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her