Gå til hovedindhold
Udsatte børn og unge
Administration

Forebyggelse frem for tvangsfjernelser

Der er sket store forandringer siden Barnets Reform i 2011. I Mariagerfjord Kommune har man opbygget en finmasket organisation, der satser på tidlige indsatser overfor udsatte børn, unge og familier. Det har givet gode resultater, blandt andet færre og bedre anbringelser, mener de.

23. 01. 2020 - kl. 08:00
Tekst af Thomas Kokholm

Statsminister Mette Frederiksens nytårstale satte for alvor gang i debatten om udsatte børn og unge og særligt anbringelser udenfor hjemmet. Fagpersoner, forskere, politikere, organisationer og tidligere anbragte børn med videre har delt deres viden og erfaringer.

Generelt har der været ros til Mette Frederiksen for at sætte socialpolitikken på dagsordenen, men budskabet om, at flere udsatte børn burde anbringes udenfor hjemmet – om nødvendigt med tvang – faldt flere for brystet. Skulle det nu være et succeskriterie? For eksempel mente socialrådgivernes formand Mads Bilstrup, at det var helt forkert at forestille sig, at man som sagsbehandler i en kommune skulle arbejde ud fra politisk fastsatte måltal. Dertil er sagerne alt for komplekse. Og forsker Anne-Dorthe Hestbæk fra VIVE påpegede, at hun i sin forskning ikke kan finde evidens for, at det skulle være godt at anbringe flere børn og unge, eller at der skulle være en masse børn, der skulle have været anbragt, men som ikke er blevet det. 

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her