Gå til hovedindhold
Teknik

Kirken nedlægger veto

Kirkernes indsigelsesret spænder ben for byudvikling og klimatiltag, mener kommunerne, der vil have indskrænket kirkernes vetoret mod nyt byggeri. Vi passer på både samfund og kulturarv, siger biskoppen, mens udvalgsformænd i kommunerne oplever problemer med at bygge alt fra vindmøller over indkøbscenter til ældreboliger.

06. 02. 2020 - kl. 08:00
Tekst af Jon Kirketerp Jørgensen

Skal hensynet til at bevare kirkers uforstyrrede placering i landskabet veje tungere end kommuners behov for at udvikle nye boligkvarterer, bygge vindmøller til at sikre den grønne omstilling eller plejehjem til kommunens ældre borgere? Det bliver ivrigt diskuteret for tiden.

Debatten skyldes kirkernes privilegerede position, når kommunerne gennem kommune- og lokalplaner skal planlægge byudvikling. Den såkaldte stiftsøvrighed, som der er en af i hvert stift, består af stiftets gejstlige overhoved biskoppen og stiftamtmanden, der repræsenterer det politiske system. Og stiftsøvrigheden har en udvidet ret til at gøre indsigelser mod byggerier, som ligger tæt på kirker og påvirker indkigget til kirker.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her