Gå til hovedindhold
Landdistrikter

Fra verdensmål til landsbymål

Stjær er blevet kåret til Årets Landsby i 2021. Den lille landsby i Skanderborg har sejret med grønne handleplaner, der er nemme at kopiere. Fællesskab og foreninger samler byen, idet formanden for borgerforeningen, Helene Simoni Thorup, sammenligner med naturfænomenet sort sol.

Frivillige mødes jævnligt for at bygge på byens nye Madpakkehus. Det skal bruges til børn med madpakker, grillarrangementer og meget andet. Foto: Ulrik Tofte
23. 09. 2021 - kl. 08:00
Tekst af Martin Pedersen, marp@kl.dk

Cirka 10 kilometer uden for Skanderborg ligger Jyllands hjerte. I hvert fald hvis det står til landsbyen Stjær, der har gjort det til sit slogan. Og måske er der noget om det.

Landsbyen ligger som så mange andre omgivet af marker og har hjemme et godt stykke fra rådhuset. Byen har flere indfaldsveje, og fra dem snor der sig mindre veje ud mellem de lidt over 1.000 landsbyboeres huse og hjem. I hvad der kan kaldes for byens centrum, ligger den lokale brugs, en kirke og en børnehave, hvor børnenes leg og sjov er en gennemgående del af det daglige lydbillede. Stjær har to ladestandere til elbiler, en folkeskole med klasser op til niende og en populær boldklub. 

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her