Gå til hovedindhold

Baggrund

Trods rekordvalg er der stadig et stykke vej til ligestilling

Kommunalvalg
Navne

Kvinderne fik et rekordgodt valg ved kommunalvalget, og der er både flere kvindelige byrådsmedlemmer og flere kvindelige borgmestre end nogensinde før. Det store fokus på de kvindelige politikere kan dog være med til at fastholde billedet af, at en kvindelig borgmester stadig er et særsyn, siger den nyvalgte borgmester Ann Sofie Orth (K).

Rekordmange kvinder blev ved kommunalvalget stemt ind i de nye byråd og kommunalbestyrelser. Foto: Palle Skov

Når valgteknikken afgør magtspillet

Byråd
Kommunalvalg

Både i Glostrup og Lejre havde valgresultatet set helt anderledes ud, hvis ikke det var for valgforbundene, og i Halsnæs var en stemme på Radikale reelt en stemme på Dansk Folkeparti. Valgforsker mener, det er på tide at droppe valgforbundene.

Illustration: Gitte Skov

EL og DF vil gerne se nærmere på valgforbund

Kommunalvalg
Valg

Meningen med valgforbundene er god nok – men måske det er på tide at se, om de lever op til deres formål. Det mener i hvert fald Enhedslistens og Dansk Folkepartis kommunalordførere.

Illustration: Gitte Skov

Ikke oppe i træet helt nede på jorden

Byråd
Navne

Han bliver danmarkshistoriens første Liberal Alliance-borgmester og tilmed landets yngste. 28-årige Emil Blücher sikrede sig flere dage efter valget borgmesterkæden i Solrød, og den med egne ord pragmatiske politiker vil stå i spidsen for en kulturforandring, der består af samarbejde og mere åbenhed.

Foto: Carsten Snejbjerg

Ældre tager overraskende godt imod digital genoptræning

Ældre
Sundhed
Digitalisering

Undersøgelse viser, at ældre gerne vil træne hjemme i stuen, mens de unge er knap så begejstrede for digital genoptræning. En af de største udfordringer ligger hos terapeuterne, som føler sig usikre på de tekniske muligheder.

Holmehave på Fyn bliver med tiden et af de største sammenhængende naturområder på Fyn. Foto: Hedeselskabet

Lavere stemmeprocent er ikke alarmerende – men muligt mønster bekymrer

Kommunalvalg

At stemmeprocenten ved dette års kommunal- og regionalvalg blev en smule lavere end ved sidste valg får ikke alarmklokkerne til at ringe hos kommunalforsker Ulrik Kjær. Men en særdeles lav valgdeltagelse i områder med mange af anden etnisk herkomst er derimod noget, der er grund til at kigge meget nærmere på, mener han.

Borgmester i Brøndby Kent Magelund er skuffet over, at ikke flere af hans borgere valgte at bruge deres demokratiske indflydelse. Foto: Robert Hendel/Ritzau Scanpix