Gå til hovedindhold
Overenskomst

Risikoen for konflikt er lille – men slagsmålet om løn kan blive stort

Overenskomstforhandlingerne er i fuld gang, og emner som fleksibilitet, arbejdstid- og tilrettelæggelse samt ikke mindst løn bliver store temaer, vurderer eksperter.

06. feb. 2024
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

Der er godt gang i forhandlingsmøderne mellem arbejdsgiverne og arbejdstagerne, som i disse uger forhandler overenskomster på det offentlige område. Men ovenpå den trepartsaftale, der blev indgået i december, og som næsten nåede at række ind i kravsudvekslingen og dermed startskuddet på overenskomstforhandlingerne, er det et lidt anderledes forløb for parterne denne gang. 

Dels har man fået løst nogle store knaster ved trepartsforhandlingerne, dels har trepartsaftalen givet et lønløft til udvalgte grupper af offentligt ansatte, heriblandt sosu’er og pædagoger. Men trepartsaftalen føder også nye svære forhandlingsknaster, vurderer Nana Wesley Hansen, arbejdsmarkedsforsker ved FAOS, Københavns Universitet.

– Ovenpå trepartsaftalen er der klart en vilje til, at det skal lykkes at lande en aftale, men det kan godt blive svært. Spørgsmål omkring normperioder, vagthonorering, vagttid, arbejdstid og fleksibilitet kommer til at fylde og kan godt ende med at blive svære forhandlinger, siger hun.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her