Gå til hovedindhold

Magasin 02 / 2024

Det Erik siger

Vores velfærdssamfund er under pres. Erik Fabrin og Erik Nielsen har tilsammen 52 års erfaring som borgmestre. I deres tid har de oplevet, hvordan borgernes forventninger er eksploderet, mens politikerne 
på Christiansborg har strammet grebet om kommunerne.

Velfærdsstaten

Sorte ­skyer over ­velfærdsstaten

Vi vil arbejde mindre, og vi siger farvel til hamster­hjulet, når serviceniveauet ikke passer med forventningerne. Men det er en ond cirkel, for tingene hænger sammen, og på sigt kan opbakningen til velfærdsstaten eroderes. Vi har glemt velfærdsstatens pligtside. Sådan lyder det i dag fra tre eksperter, der for 20 år siden kom med et opråb om velfærdsstatens fremtid.

Læs mere om Sorte ­skyer over ­velfærdsstaten

Civilsamfundet

Civilsamfundet skal sikre velfærdssamfundets overlevelse

Velfærdsstaten kan ikke være så fintmasket, at den kan gribe alle. Det mener tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen, der ser civilsamfundet som det, der skal sikre velfærdssamfundets overlevelse.

Læs mere om Civilsamfundet skal sikre velfærdssamfundets overlevelse
Tilbageblik

To kommunale koryfæer byder ind: ”Jeg kan godt forstå, vores lokale politikere bliver trætte”

Der er løbet meget vand under den kommunale bro, siden Erik Fabrin og Erik Nielsen indtog deres respektive borgmesterkontorer i 1986 og 1994. Derfor kender de alt til de udfordringer, kommunerne og de lokale politikere står med. ­Flere af problemerne er blevet værre med tiden, mener de.

Læs mere om To kommunale koryfæer byder ind: ”Jeg kan godt forstå, vores lokale politikere bliver trætte”
Sundhed

Nyt samarbejde holder de ældre ude af sygehuset

I fællesskab har Middelfart Kommune, almen praksis og Sygehus Lillebælt knækket koden og er lykkedes med at nedbringe antallet af unødige indlæggelser. Broen over sundhedsvæsenets bermudatrekant består af gensidig faglig tillid, samarbejdsvilje og en stor, rød taske.

Læs mere om Nyt samarbejde holder de ældre ude af sygehuset

Hvordan lever vi med, at vi lever længere?

Flere ældre og færre unge presser vores velfærdssamfund. Derfor er der brug for at lægge langsigtede planer, der tager livtag med den problematiske udvikling. Det skaber stigende behov for demografer, der kan hjælpe med at træffe de rette beslutninger.

Læs mere om Hvordan lever vi med, at vi lever længere?