Gå til hovedindhold

Magasin 03 / 2024

Er vi klar?

Hvem har ansvaret, hvis fremmede magter kapper strømmen i Danmark, og alt går i sort? Hvem sikrer civilbefolkningen, når der hverken er rent drikkevand eller varme i radiatoren? Et nyt trusselsbillede har efterladt kommunerne med flere spørgsmål end svar.

Lås ikon
Økonomi

Livremmen kan ikke spændes længere ind

Kommunerne har spændt livremmen ind for at få enderne til at hænge sammen, men det kan ikke blive ved. Forhandlingerne om kommunernes økonomi for næste år kommer uden tvivl til at centrere sig om det specialiserede socialområde, lyder det fra KL. Der er brug for både økonomi og forandringer, der kan skabe bedre styring på området.

Læs mere om Livremmen kan ikke spændes længere ind
Lås ikon
Økonomi

Tekst bliver vigtigere end tal

Forhandlingerne om vilkårene for kommunernes økonomi i 2025 er på mange måder de mest spændende i mange år, vurderer eksperter. Det springende punkt bliver, om regeringen kan levere på sine løfter om reformer og er villig til at tage svære politiske slagsmål.

Læs mere om Tekst bliver vigtigere end tal
Lås ikon
Skole

Skolen skal tage sin autoritet tilbage

Forældre til skolebørn har i højere grad en hård tone og er konfliktsøgende, ligesom de har flere forventninger til skolen, viser undersøgelse. Flere år med fokus på forældreinddragelse har gjort rollerne utydelige og skabt tvivl om, hvem der har ansvar for hvad. Derfor er der brug for, at skolen genvinder sin autoritet.

Læs mere om Skolen skal tage sin autoritet tilbage
Lås ikon
Skole

”For mange betragter skolen som et sted, hvor man skal hente en ydelse”

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) mener, at de udfordringer, skolerne mærker med stigende forventninger fra forældrene, er udtryk for en større tendens. Derfor kan folkeskolen heller ikke løse det alene. Men den er den vigtigste vaccine, vi har, mod et splittet og polariseret samfund.

Læs mere om ”For mange betragter skolen som et sted, hvor man skal hente en ydelse”
Lås ikon
Elektronik

Døde computere genopstår i kælderen

Fra skrot til flot, ny computer. Udtjente skolecomputere får nyt liv, når Helsingør Kommunes skolesupportere nogle gange om året mødes for at lave Frankenstein-computere. Det gavner både klima og pengepung, og det er et godt eksempel på, at det kan betale sig at reparere, selvom det er let at smide ud, lyder det fra ekspert.

Læs mere om Døde computere genopstår i kælderen
Lås ikon
Sundhed

”Vi løber efter de raske og svigter de mest syge”

Sundhedsvæsenets største udfordring er hverken mangel på penge eller hænder, men derimod tårnhøje forventninger. Vi løber hurtigere og hurtigere, men vi kan ikke løse vores sundhedskrise, før vi fÅr skruet ned for forventningerne, lyder det fra Morten Ziebell, lægefaglig vicedirektør på Sjællands Universitetshospital.

Læs mere om ”Vi løber efter de raske og svigter de mest syge”