Gå til hovedindhold

Magasin 04 / 2024

Når vandet truer

Mange borgere vender sig mod kommunen for at få hjælp, når vandet kommer. Men kommunernes muligheder for at hjælpe er begrænset af kringlede regler og princippet om, at grundejerne selv skal betale for klimasikring.

Lås ikon
Klima

Når vandet trækker sig, står et uklart hav af regler tilbage

Når grundvandet stiger, regnen står ned i stænger, eller havet presser sig på, vender mange borgere sig mod kommunen. Nogle vil have kommunen til at tage ansvar og betale gildet. Andre vil bare gerne have hjælp til at vælge den rette løsning. Men reglerne er for kringlede, og lovgivningerne for mange. Det vil KL have gjort op med.

Læs mere om Når vandet trækker sig, står et uklart hav af regler tilbage
Lås ikon
Misbrug

Som ung stødte Anders på de farlige piller i USA – nu vil han undgå, at danske unge bliver afhængige

Misbrug af opioider bliver en større og større udfordring i Danmark. I Aarhus har rådmand Anders Winnerskjold (S) blæst til kamp mod det, som er blevet kategoriseret som det farligste rusmiddel i landet.

Læs mere om Som ung stødte Anders på de farlige piller i USA – nu vil han undgå, at danske unge bliver afhængige
Lås ikon
Magtanvendelse

I grænselandet mellem omsorg og tvang

Ny udskældt lov gør det lettere at bruge tvang i arbejdet med udsatte borgere. Ændringerne har mødt hård kritik, men på landets bosteder peger ledere på, at rigide regler i dag begrænser muligheden for at drage omsorg for samfundets mest handicappede mennesker.

Læs mere om I grænselandet mellem omsorg og tvang
Lås ikon
Udsatte

Syge udsatte snubler i systemet

Forsorgscentre og herberger er ikke gearet til at rumme svært syge borgere. Alligevel ender mange hjemløse her efter et ophold på hospitalet eller i psykiatrien. For systemet har svært ved at inkludere de skæve eksistenser, som både har behov for sygepleje og en socialfaglig indsats.

Læs mere om Syge udsatte snubler i systemet
Lås ikon
Ældrepleje

Ikke noget remoulade på leverpostejen, tak

Det skaber bedre forståelse og giver værdifulde input at bringe beboere, pårørende og lokalsamfundet tættere ind i driften af et plejehjem. Det er erfaringerne fra Viborg og Middelfart, der begge har eksperimenteret med at give brugerpårørenderåd mere indflydelse – blandt andet på serveringen af rugbrødsmadder.

Læs mere om Ikke noget remoulade på leverpostejen, tak