Gå til hovedindhold

Ældrereform

Er friheden kommet for at blive?

Ældreminister Mette Kierkgaard (M) kalder ældrereformen en kærlighedserklæring til det kommunale selvstyre. Kommunerne sætter pris på den frihed, der følger med reformen. Men friheden skal for alvor stå sin prøve, når den første mediestorm raser, siger KL-udvalgsformand. 

30. januar 2025

Af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk 

Det har været vigtigt for ældreminister Mette Kierkgaard at lytte til kommunerne i arbejdet med at forme den nye ældrelov. Intentionerne om mere frihed og mere plads til den enkelte ældre er da i høj grad også noget, kommunerne er enige i, mener KL-udvalgsformand Anders Winnerskjold. Foto: Jakob Carlsen

Frihed og fleksibilitet er nøgleord i den nye ældrereform, som træder i kraft til sommer.

Kort før jul godkendte Folketinget lovgrundlaget bag reformen, som både giver ældre mere selvbestemmelse, kommunale medarbejdere mere frihed til at løse deres arbejdsopgaver og landets kommunalbestyrelser mulighed for i højere grad at tilrettelægge ældreplejen ud fra lokale ønsker.

– Vi på Christiansborg har troet, at kvalitet rimer på mere lovgivning og flere proceskrav. Samtidig har man i kommunerne længe sagt: ”Kunne vi ikke prøve at gøre det på en anden måde?” Og nu har vi så forsøgt at lægge os i selen for at lave det paradigmeskifte og en helt ny lovgivning, der giver rum til fleksibilitet, fordi vi faktisk tror på, at det er det, der giver kvalitet ude hos den enkelte, siger ældreminister Mette Kierkgaard (M).

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her