Gå til hovedindhold
Chikane

Da Thomas stoppede som borgmester, opdagede han, hvor meget gift han havde ladet sive ind

Thomas Gyldal Petersen betragtede hadefulde kommentarer og grove beskeder som et vilkår, da han var borgmester i Herlev. Det var først, da han gav borgmesterkæden videre, at han mærkede, hvor hårdt ramt han havde været. Nu har han et godt råd til landets kommunalpolitikere.

Thomas Gyldal Petersen trækker i dag vejret lettere, når han åbner sin indbakke, end da han var borgmester. Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

04. 04. 2025 - kl. 06:27
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

Indhold

    Da Thomas Gyldal Petersen var borgmester, valgt for Socialdemokratiet i Herlev, vågnede han som regel omkring klokken 6. Dagen startede han med at tjekke telefonen for beskeder, mails og Facebook. Og mange morgener var der nogle særdeles grove kommentarer iblandt.

    – Så stod jeg op og gik i bad og havde startet min dag med en masse negative input, fortæller Thomas Gyldal Petersen, der ved årsskiftet gav borgmesterkæden videre, da han efter 27 år i kommunalpolitik havde besluttet, at tiden var inde til at prøve noget andet.

    I løbet af en typisk dag som borgmester fortsatte Thomas Gyldal Petersen med at tjekke sin telefon og Facebook. Mellem møder. Når han transporterede sig fra et sted til et andet. I pauser. 

    – På en almindelig dag fik jeg nok 25-30 modbydelige beskeder. Hvis jeg havde været i fjernsynet og deltaget i store debatprogrammer, fik jeg omkring 50-60. Jeg lod mig omgive af det hele tiden og så det som et vilkår. Det er gået op for mig, at det behøver det ikke at være, siger han.

    Det er  også først nu, hvor han ikke har haft borgmestertitlen i snart tre måneder, at han for alvor mærker, hvor meget de beskeder, kommentarer og beskyldninger, han var så optaget af, påvirkede ham.

    – Nu har jeg nul negative input i min indbakke og mailboks. Og det er en kæmpe mental lettelse. Jeg er blevet et venligere menneske. Et gladere menneske. Og jeg møder mine medmennesker med en langt højere grad af åbenhed, fortæller Thomas Gyldal Petersen. 

    I den tilgængelighed, de sociale medier skaber, ligger også muligheden for, at de grimme kommentarer sniger sig helt ind.

    Thomas Gyldal Petersen, tidligere borgmester i Herlev

    Fra naboen til hele verden

    Mange af beskederne modtog Thomas Gyldal Petersen på Facebook. Her oplevede han også at blive hængt ud i sager, hvor han selv mente, han havde lagt en stor indsats for at løse dem. 

    – Der var mennesker, som i strid med sandheden kunne postulere, at jeg enten havde gjort noget, som ikke passede, eller at jeg havde intentioner om at ødelægge livet for andre. Jeg sad tilbage med en følelse af, at min retfærdighedssans var blevet voldsomt krænket. Jeg gjorde mig umage, arbejdede 80 timer om ugen, og så var der alligevel nogle, der over for et bredt fællesskab tillod sig at udstille mig, siger han.

    Han er ikke i tvivl om, at de sociale medier har stor betydning for, at politikere i højere grad end tidligere oplever chikane. Uenighederne og de grove kommentarer fandtes også, da Thomas Gyldal Petersen blev valgt til kommunalbestyrelsen i Herlev første gang i 1998. Men dengang blev de sagt til naboen over hækken eller – når bølgerne gik højt – på et borgermøde.

    – Og så var det overstået. Nu er det der hele tiden. Jeg synes egentlig, der er positive elementer i den store tilgængelighed til politikerne, som de sociale medier skaber. Det påskønner jeg meget. Men i den tilgængelighed ligger også muligheden for, at de grimme kommentarer sniger sig helt ind, siger Thomas Gyldal Petersen og fortsætter:

    – Det er jeg meget ærgerlig over, for det er ødelæggende for dialogen. Men jeg tror, det i høj grad er et kulturspørgsmål. Vi er mange mennesker – min egen generation inklusive – som bruger de sociale medier forkert. Vi er ikke født ind i den digitale verden. I mit eget tilfælde gjorde jeg mig selv alt for åben og tilgængelig for giftstofferne fra sociale medier hele tiden. Andre får hurtigt skrevet nogle dumme kommentarer i vrede eller affekt.

    Man skal ikke udsætte sig selv for de her små perfiditeter løbende over hele dagen.

    Thomas Gyldal Petersen, tidligere borgmester i Herlev

    Få bedre kontrol

    Derfor opfordrer han andre politikere til at sætte i system, hvornår de tjekker kommentarer, beskeder eller mailen. 

    – Man skal ikke udsætte sig selv for de her små perfiditeter løbende over hele dagen. Beslut, at det kun er et par gange om dagen, du tjekker det. Resten af dagen er du på bolden, i dine relationer og det vigtige arbejde, du er i gang med, siger Thomas Gyldal Petersen, der også nærer stort håb for de yngre generationer:

    – Det er min oplevelse, at de har en helt anden og meget mere moden måde at bruge sociale medier på. Det kan jeg se på mine egne børn, som er i 20’erne. Deres måde at bruge Facebook på er fundamentalt anderledes end min. Og derfor tror jeg også, de har en meget bedre kontrol med, hvor meget de vil give det lov til at fylde.

    Thomas Gyldal Petersen understreger, at det ikke er de modbydelige beskeder, der var blevet en del af hans hverdag, som førte til hans borgmester-exit. Tværtimod ville han ikke lade et ”mindretal af digitalt udannede tumper” være et så forstyrrende element, at de kunne få ham til at overveje at stoppe.

    – Det var generende. Og det var forstyrrende, fordi man brugte noget energi på det, selvom man kunne have brugt energien på noget vigtigere. Men det er så lille et problem i hjørnet af alt det, det er at være lokalpolitiker, siger Thomas Gyldal Petersen og tilføjer:

     – Jeg har altid betragtet det som en gave og et privilegium at være lokalpolitiker. Jeg har i 27 år haft mulighed for at have indflydelse og tage ansvar for det lokale samfund, hvor jeg selv er født og opvokset. Det vil altid være den største ære og glæde, jeg har haft i mit liv. antj@kl.dk

    Læs også

    Lås ikon
    Chikane

    Minister vil sikre chikaneramte politikere mere hjælp

    Halvdelen af landets kommunalpolitikere får hadefulde beskeder og er udsat for chikane. Men det skal landets folkevalgte ikke acceptere som et vilkår, slår justitsminister Peter Hummelgaard (S) fast og lover mere hjælp til dem, som bliver ramt.

    Minister vil sikre chikaneramte politikere mere hjælp

    Mere fra forsiden