
I lære som politiker
I Svendborg har en lang række politikere sagt ja til at tage et ungt, nysgerrigt menneske under vingerne i forløbet ”Politisk Mesterlære”. Formålet er at styrke de unges interesse i demokratiet og lokalpolitikken. Men læringen går begge veje.
Der lyder flere gange et oprigtigt nysgerrigt og halvt forbavset ”nå” fra 16-årige Leonie Schneiders mund, når viceborgmester Henrik Nielsen (K) fortæller om punkterne på et af de seneste kommunalbestyrelsesmøder.
Hun er i en periode på tre måneder i politisk mesterlære for at blive klogere på, hvad lokalpolitik er for en størrelse.
– Jeg interesserer mig overordnet rigtig meget for politik, men det har meget handlet om, hvad der sker i verden, og hvad der sker i Danmark – ikke så meget hvad der sker i den by, jeg bor i, og hvad der påvirker mig lige nu og her, siger Leonie Schneider, der til daglig er elev på handelsskolen.
På sin bærbare computer har hun konsekvent faner med nyhedsmediernes hjemmesider åbne. Mest de landsdækkende, men også Fyns Amts Avis. Men det er ikke noget, der har givet hende en idé om, hvordan lokalpolitik fungerer, og hvad de lokale politikere diskuterer.
– Jeg tænkte, at det kunne være meget interessant at lære noget om kommunalpolitik, for jeg ved ikke, hvad der foregår i min by. Så jeg meldte mig til for at få en bedre indsigt i, hvordan tingene hænger sammen i en kommune, og hvordan beslutningerne bliver taget. For jeg går ikke rundt og tænker over, hvor meget der rent faktisk bliver tænkt over det og arbejdet på det, hver gang der sker en lille ting her i byen, siger hun.
Henrik Nielsen er en af 13 lokalpolitikere i Svendborg, der har takket ja til at få sig en såkaldt ungrådgiver.
Politikerne forpligter sig til at tage deres ungrådgiver med til minimum et gruppemøde og et kommunalbestyrelsesmøde og inden da gennemgå dagsordenen med dem.
Henrik Nielsen er med i forløbet ”Politisk Mesterlære” for tredje gang ud af tre mulige. For selvom formanden for børne-, unge- og uddannelsesudvalget til tider kan have svært ved at få de tidsmæssige ender til at mødes, mener han, at konceptet er så godt og givende, at han gerne vil være med.
– Jeg har en ret stoppet kalender, fordi jeg sidder i rigtig mange råd og bestyrelser ud over udvalgsarbejdet. Men jeg synes, at det er vigtigt, at vi plejer vores demokrati, og det her er en måde at gøre det på. Og mange af aktiviteterne, Leonie bliver inddraget i, er jo nogle, der er der i forvejen, siger han.
Unge mangler viden
Politisk Mesterlære løb af stablen første gang i efteråret og vinteren 2019/2020. Idéen opstod hos Nete Janum fra Svendborg Ungdomsskole og en af hendes kollegaer.
Fra politisk side var der et stort ønske om at inddrage de unge mere og have et ungeråd. Men erfaringer fra tidligere viste, at det var svært at fastholde de unge og få rådet til at fungere i længere tid.
Måske fordi det ikke fungerer bare at samle unge i et ungeråd, uden at de reelt er bevidste om, hvad en kommune er, og hvordan det politiske system fungerer, var Nete Janum og kollegaens teori.

De unge vil rigtig gerne blive klogere, men de er alle sammen meget ærlige om, at de har et meget stort hul i deres viden, når det kommer til lokalpolitik.
– Hvis man gav dem noget indsigt i det, kunne det måske være nemmere for de unge at engagere sig. Så tænkte vi: Lad os se, hvad der sker, hvis vi lader de unge komme med ind i det politiske maskinrum og se, hvordan lokalpolitik egentlig fungerer, siger Nete Janum.
Da fristen for at tilmelde sig løb ud, havde 41 unge sendt motiverede ansøgninger om en af de 14 pladser.
De sagde samstemmende, at de vidste en del om landspolitik og amerikansk politik, men ikke noget om lokalpolitik. Men de havde et ønske om at finde ud af, hvad det egentlig handler om.
– De unge vil rigtig gerne blive klogere, men de er alle sammen meget ærlige om, at de har et meget stort hul i deres viden, når det kommer til lokalpolitik. Og det, de ved, har de hørt fra deres forældre, siger Nete Janum.

I ”Politisk Mesterlære” følger ungrådgiverne med politikerne til en række workshops og mindst ét kommunalbestyrelsesmøde og ét gruppemøde. Foto: Hung Tien Vu
Borgmester Bo Hansen (S) ser god fornuft i, at en gruppe unge mennesker får chancen for at komme tæt på en politiker og følge deres hverdag. Han har selv hele to ungrådgivere, som han glædeligt indvier i de både taktiske og strategiske tilgange til de sager, politikerne diskuterer.
– Vi taler en del om, at vi gerne vil have flere mennesker til at tage aktiv del i demokratiet på alle mulige måder. Og hvis der er nogen, der skal være optaget af det i fremtiden, skal vi også aktivt dele ud. Så jeg håber, at det er med til at skabe interesse, og at vi kan udklække nye kommunalbestyrelsesmedlemmer, siger Bo Hansen.
Han blev overrasket, da han så, at der ikke bare første gang, men også anden og tredje gang var omkring 40 ansøgninger til de 14 pladser i Politisk Mesterlære.
– Der er faktisk mange unge, der synes, at det er en spændende mulighed at få lov til at være med og kigge tættere på. Så måske er de unge i virkeligheden mere nysgerrige og mere interesserede, end man lige gik og troede, siger han.
Underrepræsenteret
Landet over arbejder partierne for at kapre nye navne og talenter til opstillingslisterne til det forestående kommunalvalg. Og flere steder er det en udfordring at få fat på de unge.
Ved seneste kommunalvalg udgjorde de 18-24-årige 8,8 procent af befolkningen på landsplan, men kun 4,5 procent på stemmesedlerne. Og 2,4 procent blev valgt ind.
Bo Hansen kan godt genkende billedet af, at det kan være svært at få de unge med på opstillingslisterne.
– Det er måske knap så repræsentativt, hvis man kigger på alderssammensætningen i en kommunalbestyrelse. Derfor er det skønt at give de unge et indblik og håbe på, at de måske kan blive den næste generation, siger han.
Efter første omgang mesterlære var der da også to ungerådgivere, der stillede op ved det efterfølgende kommunalvalg.
Der blev også nedsat et Svendborg Ungepanel på opfordring fra de unge, der havde været med. Nete Janum kalder den politiske mesterlære en naturlig fødekæde til ungepanelet og andre politiske organer.
Bo Hansen glæder sig over at have et velfungerende panel af unge, han og resten af kommunalbestyrelsen kan spørge til råds. Og så håber han, at den politiske mesterlære kan være med til at hverve nogle unge mennesker til de politiske partier.
Om Politisk Mesterlære
I Politisk Mesterlære bliver en ung mellem 15 og 25 år matchet med en byrådspolitiker, som over tre måneder indvier dem i hvervet som politiker.
Politisk Mesterlære foregår hvert andet år og er blevet afholdt tre gange.
Det blev etableret som en ny og anderledes måde at drive ungeinvolvering i den lokalpolitiske proces på.
Ud over en række workshops skal de unge som minimum med til et kommunalbestyrelsesmøde og et gruppemøde og på forhånd mødes med politikeren for at gennemgå dagsordenen.
De unge får 2.500 kroner for at deltage.
Efter første omgang Politisk Mesterlære udtrykte de unge samstemmende, at projektet i meget høj grad havde givet dem interesse for at deltage mere i det lokalpolitiske arbejde, og at politikerne var blevet menneskeliggjort.
Kilde: Svendborg Ungdomsskole
– Vi snakker meget med de unge om, at hvis man gerne vil have indflydelse via politik, er der ikke nogen anden vej til det end at melde sig ind i et parti. De unge formulerer tit, at de ikke vil melde sig ind i et parti, fordi de ikke er enige med et parti om alt. Og det er en vigtig samtale at få, at det er der jo ingen af os, der er.
Læring går begge veje
Både Bo Hansen og Henrik Nielsen slår fast, at læringen i forl
øbet ikke kun går én vej. Gode spørgsmål med udspring i andres perspektiver gør, at man forholder sig kritisk til sin egen praksis, pointerer borgmesteren.
Viceborgmesteren er på samme linje.
– Vi kalder det jo godt nok politisk mesterlære, men vi kalder det også ungrådgivere. Det er selvfølgelig, fordi vi gerne vil inddrage vores unge i den dialog, vi har. Og i den dialog, Leonie og jeg har, har vi glæde af at sparre med hinanden, siger Henrik Nielsen.

Selvom det hedder ”Politisk Mesterlære”, er det også en lærerig proces for politikerne at sparre med de unge mennesker. Foto: Hung Tien Vu
De to skal snart have en snak om, hvad der optager Leonie, og hvad hendes syn er på, hvordan verden er skruet sammen.
– Det kan jo sagtens være, at det afviger fra min opfattelse af, hvad der er vigtigt, og hvad vi skal fokusere på i den sammenhæng, siger Henrik Nielsen.
Og han kan godt risikere at få kam til sit hår. For Leonie Schneider er netop kommet på Danmarks juniorhold i en international debatkonkurrence.
Interessen for at debattere har længe været der, men er blevet skærpet under den politiske mesterlære – blandt andet hjulpet på vej af en workshop med danmarksmesteren i debat Sofie Mosgaard. I det hele taget har oplevelsen halvvejs inde i forløbet været en god en af slagsen for Leonie Schneider.
– Henrik har fortalt mig en hel masse. Jeg har set, hvordan forskellige møder og snakke foregår, og han har fortalt mig, hvordan tingene hænger sammen. Jeg har helt klart fået en dybere indsigt i, hvordan en kommune fungerer, siger hun og fortsætter:

De unge formulerer tit, at de ikke vil melde sig ind i et parti, fordi de ikke er enige med et parti om alt. Og det er en vigtig samtale at få, at det er der jo ingen af os, der er.
– Det er rigtig spændende. Og jeg overvejer faktisk at melde mig til ungepanelet. For jeg er blevet meget inspireret, og jeg vil gerne være med og være mere aktiv.
Uanset om Leonie Schneider melder sig til ungepanelet eller ej, er det Henrik Nielsens håb, at hun har fået styrket sin interesse for politik.
– Det er vigtigt, at vi gør en indsats for at motivere og engagere unge mennesker. Jeg håber, at Leonie – når hun har været gennem det her forløb – er blevet klogere på det politiske system, og at hun kan være en god ambassadør blandt unge mennesker i forhold til at løfte interessen for at være aktiv i demokratiet, siger han.
Der er da også en vis sandsynlighed for, at man i fremtiden kan sætte kryds ud for navnet Leonie Schneider, når man kigger ned over listen af opstillede kandidater til enten kommunal- eller folketingsvalget.
For hun overvejer lige nu to karriereveje, afslører hun. Politiker og advokat.
– Hvis du bliver lokalpolitiker, kan du kombinere begge dele, konstaterer Henrik Nielsen med et smil. mdbe@kl.dk