Gå til hovedindhold
Populærkultur

Sosu’erne er rykket ind i bedste sendetid

Med tv-serien ”Løgnen” er sosu-området rykket helt ind i danskernes stuer. Serien har rødder i de oplevelser, Karina Dam, der står bag serien, havde med sin egen mor. Hun vil gerne nuancere billedet af et underbelyst fag og forhåbentlig sætte gang i en samtale i befolkningen. Og det kan faktisk gøre en forskel, når populærkulturen sætter spot på et fagområde, lyder det fra forsker.

26. jun. 2025
Tekst af Martin Pedersen, marp@kl.dk

På skærmen ser man rapperen Tessa iklædt sosu-uniform forsøge at give en ældre herre støttestrømper på. I et andet øjeblik ser man hende omhyggeligt hjælpe en kvinde med at vaske sig og komme i tøjet.

Langt de fleste af os vil i løbet af vores liv stifte bekendtskab med omsorgspersonale i forskellige sammenhænge, og nu kan man også følge dem i en helt ny dramaserie. TV 2-serien ”Løgnen” har nemlig et sosu-team som omdrejningspunkt – og pludselig er de kommunale medarbejdere altså kommet helt ind i danskernes stuer i bedste sendetid, hvor både travlhed i plejesektoren, nedslidning, grænseoverskridende adfærd, kollegialt kammeratskab og et mysterie løber over skærmen.

Serien handler om den utilpassede Sille, der bliver spillet af Tessa, som tvinges i aktivering i et kommunalt sosu-team. Her kommer hun i oplæring hos den erfarne Rie, spillet af Iben Hjejle, der ihærdigt jager en forfremmelse.

”Løgnen” er ikke det første populærkulturelle værk, der beskæftiger sig med omsorgspersonale. Det seneste år har man både kunnet læse romanen ”Varme hænder”, der handler om en handicaphjælper, og se spillefilmen ”Det andet offer”, hvor man følger en læge på vagt. Og efter sommerferien er der premiere på filmen ”Hjem kære hjem”, der følger hjemmeplejen i Sønderjylland.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her