Gå til hovedindhold
Sundhed
Velfærdsteknologi
Velfærd

Lungesygdom spredes geografisk skævt

Lungesygdommen KOL er i vækst, men rammer geografisk skævt. Især ældre i Midt- og Vestsjælland, i Nordvestjylland og omegnen af København har KOL, viser opgørelse fra KL’s nyhedsbrev Momentum. Den plejekrævende sygdom udfordrer kommunerne. Der er brug for en plan siger KL-formand.

04. 02. 2020 - kl. 10:00
Tekst af Thomas Kokholm Nielsen

Det anslås, at 5.500 danskere hvert år dør af KOL. På bare 10 år er antallet af 65+ årige med den kroniske lungesygdom KOL steget fra 103.000 til 127.725, og det har store konsekvenser for den enkelte, som bliver hyppigere indlagt og kræver øget pleje. Den forsnævrer luftvejene og nedbryder lungevævet langsomt over årene og fører til åndenød, pibende eller hvæsende vejrtrækning, hoste og hyppige luftvejsinfektioner.

Sygdommen rammer dog geografisk skævt i landet, viser en ny opgørelse fra KL’s Nyhedsbrev Momentum. For mens det i 20 kommuner er hver ottende eller flere af de 65+ årige, der har fået diagnosen KOL, så drejer det sig i andre kommuner om mindre end 10 procent. Ser man på et kommunalt Danmarkskort, er det især i de københavnske omegnskommuner, Vestsjælland og Nordvestjylland, at koncentrationen er størst.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her