Gå til hovedindhold
Økonomi
Social
Velfærd

Kommunernes regnskabstal bekræfter stort pres på socialområdet

De kommunale regnskabstal for 2021 viser endnu engang, at kommunernes udgifter på socialområdet stiger, også selvom der ikke er tilført midler til området i økonomiforhandlingerne. I en tid, hvor der både mangler råderum og hænder, er der brug for en politisk diskussion af, hvordan velfærden skal udvikle sig, lyder det fra KL’s formand.

Flere borgere har brug for hjælp, og deres behov bliver mere og mere komplekse, siger KL's formand Martin Damm (V). Foto: Jakob Carlsen

22. 04. 2022 - kl. 12:21
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

Danmarks Statistik har fredag offentliggjort kommunernes endelige regnskabstal for 2021. Tallene viser, at kommunerne i 2021 brugte 269,2 milliarder kroner på velfærd. Det er cirka 0,2 milliarder kroner under den aftalte ramme, når der samtidig tages højde for kommunernes kompensation til coronaudgifter. Når det kommer til nybyggerier, renoveringer og lignende brugte kommunerne sidste år 21,3 milliarder kroner, hvilket er 0,4 milliarder kroner under den aftale ramme. Samlet set holder kommunerne sig dermed lige under det niveau, der er aftalt med regeringen i økonomiaftalen for 2021.

Dykker man ned i tallene, er det især udgifterne til det specialiserede socialområde, som springer i øjnene. Her er kommunerne udgifter vokset med cirka 1,6 milliarder kroner fra 2020 til 2021, efter udgifterne stod stille i 2020 på grund af corona. Det følger en tendens fra de seneste år, hvor udgifterne er steget med 800 millioner kroner om året. Uden kommunerne har fået et løft til området.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her