Gå til hovedindhold
Skole
Økonomi
Ukraine

Usikkerhed i lyset af Ukraine-krig lægger en dæmper på væksten

Her er ugens udsnit fra aktuelle rapporter, analyser og forskning.

Flygtninge fra Ukraine. Foto: Colourbox

08. 03. 2022 - kl. 10:29
Tekst af Mads Brandsen

Stigende energipriser, krigen i Ukraine og den øgede usikkerhed, den skaber, medfører lavere vækst og færre beskæftigede i Danmark i 2022, lyder vurderingen i en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der bygger på den makroøkonomiske ADAM-model. Konkret peger analysen på, at væksten i BNP vil være ét procentpoint lavere, samt at der vil være 13.500 færre i beskæftigelse. Analysen skal ikke forstås sådan, at vækst og beskæftigelse vil falde – men at den ville have steget mere, hvis ikke der havde været krig i Ukraine.

Højt frafald og færre ansøgere til læreruddannelsen

De seneste fem år er antallet af ansøgere til læreruddannelsen kun gået én vej – og det er nedad. Samtidig er antallet af ansøgere med uddannelsen som førsteprioritet faldet betydeligt med ni procent. Det viser en ny analyse fra Dansk Industri, der også peger på, at frafaldet på læreruddannelsen de seneste fem år har ligget ret stabilt i underkanten af 20 procent. Det er et højere frafald end på andre professionsbacheloruddannelser. Analysen bygger på registerdata fra Danmarks Statistik. 

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her