Gå til hovedindhold
Skole
Arbejdsmarked

Hver anden sosu-stilling kan ikke besættes

Danske Kommuner bringer hver uge de seneste analyser og den seneste forskning. Forslag modtages gerne på viden@kl.dk.

15. 03. 2022 - kl. 12:13
Tekst af Mads Brandsen

Rekrutteringsudfordringerne er klart størst på sundheds- og ældreområdet, og allerværst står det til for social- og sundhedshjælpere. Det viser en ny kortlægning fra VIVE, der bygger på tal fra december 2021. Her var den såkaldte forgæves rekrutteringsrate – altså antallet af ledige stillinger, der ikke kunne besættes – på 45 procent. Til sammenligning hedder raten for sygeplejersker 43 procent og 38 procent for social- og sundhedsassistenter. For de to grupper af sosu-medarbjedere gælder det, at der i alt er 16.700 ubesatte stillinger. 

Forældres uddannelse betyder stadig mere for børnenes karakterer i skolen

De sidste 20 år er gennemsnittet ved folkeskolens afgangsprøve steget fra 6,0 til 7,2, men i de senere år er spændet mellem eleverne også vokset. Det viser en analyse, som Dansk Arbejdsgiverforening har foretaget på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Mens børn af ufaglærte i 2002 forlod folkeskolen med 5,4 i snit, var snittet i 2020 steget til 5,5, mens børn af forældre med lange videregående uddannelser i 2002 fik 7,5 i snit og 8,8 i 2020. Gabet mellem børn af ufaglærte og akademikerbørn er således vokset med mere end et karakterpoint. 

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her