Gå til hovedindhold
Energi
Forsyning

Tænk hvis vi kunne lagre varme og kulde – men det kan vi godt!

.

Foto: Colourbox

26. 09. 2022 - kl. 08:39
Tekst af Admin User, umbraco@cabana.dk

Vi har lige være igennem en skøn varm sommer. Nogle dage vil nogen mene, at det næsten har være for varmt. Ikke mindst om natten ville det være rart med en frisk brise i soveværelset. Nogen har nok fået den tanke, tænk hvis vi kunne lagre den varme fra højsommerens varme dag til brug om få måneder, når fyringssæsonen for alvor sætter ind og omvendt, tænk hvis vi kunne lagre kulde om vinteren, når frosten sætter ind, og bruge den til en frisk brise på kontoret på arbejde eller i soveværelset på de varme sommerdage. Men kan man lagre varme og kulde? Svaret er ja, det kan vi, og det er langt billigere end du tror, hvis vi gør det i fællesskab.

Metoden hedder geotermisk lagring. Det er en kendt og afprøvet teknologi. Den er primært blevet brugt til opvarmning og køling af store komplekse enkeltstående bygninger. Et godt eksempel på denne form for opvarmning og køling af en meget stor enkeltstående bygning er Bispebjerg Hospital. I 2019 åbnede Bispebjerg Hospital for et helt nyt anlæg, der lagrer kulden og varmen i undergrunden alt efter årstiden. Om vinteren trækkes den lagrede varme fra sommeren op af undergrundens varmelager og opgraderes med en varmepumpe for at få temperaturen op på den ønskede temperatur. Det sker samtidig med at anlægget via varmepumpen fylder det underjordiske lager op med kulde, som så trækkes op om sommeren, hvor varmepumpen bliver til en kølemaskine, for at køle hospitalets mange afdelinger. Alt i alt leverer anlægget varme og køl med et meget lavere input af energi udefra, end den tidligere separate forsyning med fjernvarme og konventionel køl – og den nødvendige energi er el, som inden 2030 vil være helt grøn i Danmark. Anlægget på Bispebjerg hospital kaldes for et ATES-anlæg – det står for Aquifer Thermal Energy Storage. Det er lige nu det største anlæg for grundvandsvarme og -køling i Danmark. Et ATES anlæg betyder kort sagt, et energianlæg hvor undergrunden bruges til at lagre henholdsvis varme og kulde mellem årstiderne.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her