Gå til hovedindhold
Arbejdsmarked
Overenskomst

Forsker vurderer trepart: Nu er syndefaldet sket

Trepartsaftalen om ekstra lønmidler til udvalgte grupper af offentligt ansatte er den første af sin slags og det mest fremtrædende eksempel på, at politikere direkte blander sig i den danske model, slår arbejdsmarkedsforsker fast. Nu skal parterne levere ved overenskomstforhandlingerne, hvis en gentagelse ikke skal finde sted, vurderer forskeren.

Mandag kunne finansminister Nicolai Wammen (S) præsentere den længe ventede trepartsaftale om, hvordan ekstra offentlige lønkroner skal fordeles. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

05. 12. 2023 - kl. 09:52
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

Det står godt nok skrevet sort på hvidt i den netop indgåede trepartsaftale om udmøntning af ekstra lønmidler til udvalgte grupper af offentligt ansatte. Det her var en engangsforestilling, og det er nu, som vi har været vant til, op til parterne at forhandle løn. At regeringen overhovedet har udmøntet ekstra lønmidler, er helt ekstraordinært, understreger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Laust Høgedahl.

– Det er første gang, vi ser, at politikerne så direkte blander sig i løn og kommer med en ekstra pose penge til aftalesystemet. Vi har store udfordringer med rekruttering og fastholdelse, og aftalen forsøger faktisk at ramme ret præcist ind de steder, hvor man ser en udfordring. Men syndefaldet er sket, og nu er spørgsmålet, om man kan undgå, at politikerne får smag for at blande sig, siger Laust Høgedahl.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her