Gå til hovedindhold
Arbejdsmarked
Arbejdsmarkedspolitik
Overenskomst

Den danske model er en myte – og det er ikke så farligt, som vi tror

I årtier har professor fulgt magtkampen på det danske arbejdsmarked, og hans analyse er klar: Den danske model er en myte – parterne på arbejdsmarkedet har kun selvstændighed på politikernes nåde. Men det er slet ikke så farligt, som det lyder.

Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix

06. 12. 2023 - kl. 12:52
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

De netop overståede trepartsforhandlinger er et af nyere tids klareste eksempler på det, professor emeritus Ove Kaj Pedersen taler om. Myten om den danske model, altså kampen mellem arbejdsmarkedets parter, der i aftalesystemet selv tilrettelægger rammerne for arbejdslivet og uden politikernes indblanding i systemet.

Regeringen har fra flere sider fået kritik for, at uddelingen af ekstra lønmidler til udvalgte grupper af offentligt ansatte er utidig indblanding i den danske model. Men regeringen overskrider faktisk ikke nogen usynlig grænse, lyder Ove Kaj Pedersens argument i hans nye bog ”Myten om den danske model,” som udkommer torsdag. Og at kalde den danske model for en myte, betyder ikke, at modellen er en løgn eller noget falsk. Det betyder blot, at den findes på politikernes nåde.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her