Gå til hovedindhold
Forskning
Arbejdsmarked
Sundhed

Ny Viden: Forældres mentale problemer koster samfundet dyrt

Ny Viden handler denne gang om sundhed, arbejdsmarked og erhverv. Tip til undersøgelser, analyser, rapporter og forskningsresultater modtages gerne på viden@kl.dk.

Foto: Colourbox

31. 01. 2023 - kl. 11:55
Tekst af Mads Brandsen

Forældres mentale problemer koster samfundet dyrt

Hvert fjerde barn i Danmark har en forælder, der lider af alvorlige mentale problemer. Det konstaterer Dansk Center for Sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet, der for første gang har kortlagt de samfundsmæssige omkostninger, der er forbundet med at have forældre, der har alvorlige mentale problemer. Meromkostningerne løber op i cirka 415.000 kroner pr. barn, der har en forælder med mentale helbredsproblemer. Omkostningerne fordobles, hvis begge forældre er ramt.

Dertil kommer, at børnene i mange tilfælde også selv kæmper med psykiske udfordringer. Således fastslår rapporten, at knap 32 procent af børn af forældre med alvorlige psykiske problemer har været i kontakt med psykiatrien eller fået en psykiatrisk diagnose inden de er fyldt 27 år. Børnene risikerer at klare sig markant dårligere helbredsmæssigt, uddannelsesmæssigt og socialt end børn af andre forældre. Rapporten, der er i lavet i samarbejde med partnerskabet ”Spørg mere”, som Børns Vilkår, Psykiatrifonden og Ole Kirks Fond står bag, bygger på registeranalyser af fødselsårsgangene 1995-2004.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her