Gå til hovedindhold
Det specialiserede socialområde
Økonomi

Den manglende styring på socialområdet har chokeret sundhedsøkonom

Sundhedsøkonom Jakob Kjellberg peger på, at der ikke findes en grundlæggende rammestyring på socialområdet, som man kender det fra sundhedsområdet, og mener også, at socialområdet vil have gavn af mere systematisk dataindsamling.

Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix

16. 11. 2023 - kl. 16:32
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

Sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fik næsten et chok, da han trådte ind i arbejdet med Ekspertudvalget på socialområdet. For det stod hurtigt klart, at intet på socialområdet var, som han kender det fra sundhedsområdet. Principperne om, at visitation og levering af ydelser skal være separat, økonomiske kontrol- og styringsmekanismer og systematisk dataindsamling, som man kender det fra sundhedsområdet, eksisterer ikke på socialområdet.

På det specialiserede socialområdet er udgifterne de seneste år blot steget og steget. Alene de seneste fem år har kommunerne postet ekstra 4,5 milliarder kroner i området. Derfor blev regeringen og KL enige om at nedsætte et ekspertudvalg, som skal se nærmere på området og komme med anbefalinger til, hvordan det med fordel kan indrettes i fremtiden. De første anbefalinger kom i foråret, og dem breder Jakob Kjellberg ud, når han onsdag gæster KL-konferencen KL Social i Aarhus.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her