Gå til hovedindhold
Det specialiserede socialområde
Social
Økonomi

Borgmestre ser stadig udgifterne løbe løbsk, men håber forsigtigt på hjælp fra nye Tranæs-anbefalinger

Tranæs-udvalgets anbefalinger er lige om hjørnet, og der er brug for handling, hvis ikke de stigende udgifter til det specialiserede socialområde fortsat skal gå ud over den øvrige velfærd i kommunerne, lyder det fra en række borgmestre.

Torben Tranæs, forskningsdirektør og professor ved VIVE, står i front for det såkaldte Tranæs-udvalg, der i morgen kommer med dets endelige anbefalinger. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix

01. 04. 2024 - kl. 11:48
Tekst af Mads Dam Bendtsen, mdbe@kl.dk & Magnus Eg Møller, maem@kl.dk

I morgen lander de endelige anbefalinger fra Tranæs-udvalget, der – på bestilling fra regeringen og KL – har taget et grundigt kig på det specialiserede socialområde for at finde frem til anbefalinger, der kan hjælpe med at sikre en bæredygtig faglig og økonomisk udvikling af området.

Udgifterne er nemlig løbet løbsk, og det kan mærkes ude i kommunerne. I Danske Kommuners spørgeskemaundersøgelse blandt borgmestrene svarer samtlige respondenter, at det vil gå ud over den øvrige velfærd, hvis de ufinansierede udgiftsstigninger på det specialiserede socialområde fortsætter.  

I Faaborg-Midtfyn har kommunen over de seneste fem år tilført 100 millioner kroner ekstra til det specialiserede børneområde. Penge, kommunen selv har måttet finde i en kasse, der ikke ligefrem bugner. Derfor sammenligner borgmester Hans Stavnsager (S) det specialiserede børne- og ungeområde med coronapandemien i forhold til alvorlighed og mulige langtidseffekter.

Han begriber ikke, at Folketinget ikke betragter området med samme alvor, som det betragtede coronapandemien, og ikke har samme villighed til at sætte ressourcer af. For det specialiserede område går hårdt ud over alle andre velfærdsområder, påpeger han.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her