Gå til hovedindhold
Økonomi
Det specialiserede socialområde

Borgmestre peger på samme afgørende brik i økonomiforhandlingerne

Borgmestrene er enige. Den kommende økonomiaftale bliver nødt til at tage fat om de stigende udgifter til det specialiserede socialområde, der udhuler økonomien på almenområdet.

Illustration: Line Bisgaard

25. 04. 2024 - kl. 14:49
Tekst af Magnus Eg Møller, maem@kl.dk & Mads Dam Bendtsen, mdbe@kl.dk

Når regeringen og KL inden længe tager hul på forhandlingerne om næste års økonomi i kommunerne, er der særligt ét område, der går igen på borgmestrenes ønskesedler.

Der skal tages hånd om de stigende udgifter til det specialiserede socialområde, der i dag går ud over servicen på almenområdet i kommunerne.

– Bliver der ikke gjort noget ved udgiftsstigningerne, er jeg bange for, at vi simpelthen ikke kan overholde gældende lovgivning på andre områder indenfor den helt almindelige, basale velfærd på ældreområdet, på dagtilbud og på skoleområdet, lyder det fra Lejre Kommunes borgmester, Tina Mandrup (V), der fortsætter:

– Vi graver dybt i almenområdet, og vi har måttet hæve egenbetalingen på både dagtilbud, SFO, plejehjem og børnekulturområdet for at undgå serviceforringelser, men det kan vi ikke blive ved med. I min kommune har vi sat en større omstilling i gang på hele skoleområdet, fordi vi har udhulet den helt almindelige folkeskole for at bruge flere penge på det specialiserede område. Det har vi besluttet, at vi stopper med – så godt vi nu kan.

Syddjurs Kommunes borgmester, Michael Stegger (S), peger også på det specialiserede socialområde som det største tema i de kommende forhandlinger.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her