Gå til hovedindhold
Debat

En bøn og en opfordring

07. 08. 2024 - kl. 14:26

Indhold

    Debatindlæg af Rasmus Mikander, adm. direktør i SimpleDK, og Christine Brochdorf, bestyrelsesleder i SimpleDK

    Før sommerferien udkom den længe ventede ekspertgruppe med deres anbefalinger til fremtidens beskæftigelsesområde. Et krav var allerede formuleret i regeringsgrundlaget; nemlig at Jobcentrene skulle afvikles. 

    Ekspertgruppen udkommer med en lang række velunderbyggede ideer og indspark til den politiske forhandling, der nu skal i gang.

    En af anbefalingerne er en kærkommen mulighed for at frisætte kommunerne yderligere og anvende private leverandører i højere grad. Som privat velfærdsleverandør hilser vi naturligvis dette velkomment. 

    Den varme velkomst til forslaget bygger på, at vores erfaringer er, at vi kan lykkes med borgere, som kommunerne selv kan have vanskeligt ved. Ikke fordi vi har noget at udsætte på den kommunale beskæftigelsesindsats, men simpelthen fordi vi som privat velfærdsleverandør har en langt større adgang til det marked af jobs, der får borgerne permanent ud af offentlig forsørgelse. 

    Virksomhederne oplever os som reel rekrutteringspartner, fordi en del af vores opgave er at gøre virksomhederne parat til at modtage borgerne som medarbejdere. Vi indlader os ikke med virksomheder, der blot vil praktikker eller kortfristede tilskud. Vi samarbejder udelukkende med virksomheder, der sidder klar med en ansættelseskontrakt, når vi påtager os opgaven med at klæde dem på til at tage godt imod deres ny medarbejder. 

    I over 66 procent af tilfældene lykkes det at matche borgere og virksomheder, så borgeren efter et halvt år er selvforsørgende. Det tal har vi endnu til gode at se andre, der kan matche. Målsætningen med, at jobmatchet har en varig karakter, er evident for at lykkes.

    Vi har en bøn til alle jer, der nu skal i arbejdstøjet og forhandle en konkret aftale i land. Lad være med at falde for, at private leverandører skal igennem hundredvis af sider og skriftlige udbudsmaterialer. Det er kun de store jobfabrikker, der har akademikere siddende til netop det arbejde. Mindre velfærdsleverandører, med fokus på den enkelte borger og virksomhed, har simpelthen ikke ressourcerne til den tidskrævende opgave, der skubbes over på virksomhederne.

    Vi har ligeledes en opfordring til forhandlerne af beskæftigelsesreformen. Stil krav! Vi oplever desværre at skulle rydde op efter aktører på dette marked, der har prøvet lykken for hurtige penge og tvivlsom kvalitet. Og det er jo ikke bare papir, der skal ryddes op i - det er menneskers liv. Liv, der i forvejen har formet sig svært og mennesker, der er blevet desillusionerede og ulykkelige over at være i hænderne på lykkeriddere.

    Så stil krav! Stil krav om kvalitetsstandarder og dokumenterede erfaringer. Skab en akkrediteringsmodel, der faktisk betyder, at markedet tilpasses og kun de allerdygtigste får lov at have med så vigtige opgaver at gøre, som det er at skabe mennesker, der får den livskvalitet, der er i at have et arbejde og gøre en forskel for fællesskabet. 

     

    Mere fra forsiden