Gå til hovedindhold
Arbejdsmarkedspolitik
Økonomi
Arbejdsmarked

To eksperter, to meninger: Sådan vil det påvirke økonomien, hvis man bremser den stigende pensionsalder

Statsministeren er klar til en mere lempelig og retfærdig stigning i pensionsalderen. Økonom og professor Torben M. Andersen kalder diskussionen fair, men peger på vigtigheden i, at en ny model understøtter holdbarheden af de offentlige finanser. Professor Bent Greve tror godt, økonomien kan holde til, at man stopper udviklingen.

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

14. 08. 2024 - kl. 15:38
Tekst af Magnus Eg Møller, maem@kl.dk

Statsminister Mette Frederiksen har meldt sig klar til at kigge på den gradvise stigning af pensionsalderen, der siden indgåelsen af velfærdsaftalen i 2006 har sørget for, at pensionsalderen har fulgt med stigningen i danskernes gennemsnitlige levealder.

Hun vil genforhandle aftalen, så ændringer i pensionsalderen bliver mere lempelige og retfærdige, har hun sagt til Berlingske. Mere specifikt er det endnu ikke blevet.

Siden har flere eksperter og interesseorganisationer i medierne talt om de mulige konsekvenser ved en lempelse af aftalen.

Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, har til Ritzau sagt, at «det vil betyde, at der er rigtig mange, der arbejder mindre, og at der kommer færre skatteindtægter og et mindre arbejdsudbud”.

Og fra arbejdsgiverne i Dansk Erhverv og Dansk Industri har man stillet sig uforstående over for statsministerens udmelding.

– Det er helt afgørende for dansk økonomi, at pensionsalderen følger den stigende levealder, og det er ganske enkelt ikke til at forstå, at et af partierne bag aftalen nu dropper den, siger Morten Høyer, politisk direktør i Dansk Industri i en skriftlig kommentar til Ritzau.

 

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her