Danske Seniorer om sundhedsstruktur: Centralisering kan koste service lokalt
Danske Seniorer vil ikke vælge mellem Sundhedsstrukturkommissionens tre modeller. De har alle fordele og ulemper. Men historisk har centralisering vist sig at have store konsekvenser, advarer Danske Seniorer.
Sundhedsstrukturkommissionen præsenterede i juni en række tværgående anbefalinger samt tre modeller for en ny organisering af fremtidens sundhedsvæsen.
Siden har organisationer, foreninger og en lang række forskellige fagligheder gennem høringssvar og indspark i den offentlige debat forsøgt at få indflydelse på den endelige model, der lige nu er ved at blive udformet på Christiansborg.
KL og kommunerne har peget på kommissionens model 3, der er den mindst omvæltende af slagsen, hvor kommunerne bevarer ansvaret for ældreområdet og de nuværende sundhedsopgaver, men med mindre tilpasninger, mens regionerne – tre til fem af slagsen - bevarer det specialiserede sundhedsvæsen.
Ældre Sagen og DI har peget på model 1, der samler ansvaret for både sundhed og ældre i en række sundheds- og omsorgsregioner. ”For kun ved at tænke ældrepleje og sundhed sammen kan vi skabe et sundhedsvæsen, der er tilpasset ældres behov, og sikrer dem en værdig alderdom,” lyder det.
Spørger man Danske Seniorer, kan begge løsninger sådan set fungere. Det skal bare ikke være model 2, der samler ansvaret i staten.
– Lokaldemokrati har rent faktisk en betydning. Det kan ikke være meningen, at det skal hele vejen til Sophie Løhdes bord, hvis man oplever udfordringer med hjemmeplejen. Det er vigtigt med lokaldemokrati – at man har adgang til at tale med nogle af dem, der træffer beslutningerne på godt og ondt, siger direktør Katrine Lester.
Log ind
For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.
Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her