Gå til hovedindhold
Klima
Grøn omstilling

Ny minister skal gøre grøn aftale til virkelighed

Regeringen udnævner torsdag en minister, der skal have ansvar for implementeringen af den grønne trepartsaftale. Et stærkt signal, lyder det fra Birgit S. Hansen (S), formand for KL’s klima- og miljøudvalg.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

28. 08. 2024 - kl. 16:44
Tekst af Magnus Eg Møller, maem@kl.dk

I juni kunne regeringen og parterne i den grønne trepart – herunder blandt andre KL – løfte sløret for den aftale, der skal bidrage til at indfri Danmarks 2030-klimamål og sikre bedre vilkår for naturen, biodiversiteten, vores vandmiljø og drikkevand ved blandt andet at lægge store arealer om fra landbrug til natur i hele landet.

140.000 hektar lavbundsjorder skal tages ud af drift, og der skal rejses 250.000 hektar ny skov på landbrugsjord.

Omlægningen kommer til at kræve stærk lokal forankring og ejerskab, og derfor skal den ske gennem en række vandoplandsstyregrupper og med kommunerne som ansvarlige for planlægning og implementering.

På regeringens pressemøde onsdag kom det frem, at der også skal udnævnes en minister med ansvar for implementeringen. For en ting er at lave en aftale. Noget andet er at sørge for, at aftalen også betyder, at der kommer til at ske noget.

– En ting er at få skrevet det her ned på papir. Noget andet er at få det til at virke i virkeligheden. Det er det, vi skal måles på. Opgaven med at sikre, det kommer til at ske, er i dag fordelt på for mange styrelser og ministerier. Derfor samler vi nu alt det, så der bliver én indgang med én ansvarlig minister. En grøn trepartsminister. Den minister får én opgave. Det er at sikre, at den grønne trepart bliver til virkelighed. Sammen med folketingets partier og parterne bag aftalen, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her