Frivillige BNBO-aftaler nåede langt fra i mål: Nu overtager kommunerne opgaven
Vandværker og lodsejere er ikke nået i mål med at sikre beskyttelse af de boringsnære beskyttelsesområder. Miljøminister Magnus Heunicke (S) er ikke tilfreds. Og fra årsskiftet er det nu op til kommunerne med påbud at sikre, at vores drikkevand bliver beskyttet. En stor, men vigtig opgave, lyder det fra KL’s klima- og miljøudvalgsformand, Johannes Lundsfryd Jensen (S).
Det går for langsomt med at indgå frivillige aftaler mellem vandforsyninger og lodsejere om de boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), mener Miljøminister Magnus Heunicke (S).
De seneste tal fra Miljøstyrelsen viser nemlig, at 2.114 ud af 2.671 områder, der skal beskyttes inden den 1. marts 2025, endnu ikke er beskyttet.
Lodsejerne i 679 områder er blevet tilbudt en frivillig aftale, mens der for de resterende 1.435 områder hverken er tilbudt en frivillig aftale eller iværksat beskyttelsesindsatser.
En lov fra 1. juli betyder, at de lodsejere, der ikke har indgået frivillige aftaler senest den 31. december, skal have påbud om sprøjtestop fra kommunen.
Magnus Heunicke er ikke tilfreds.
– Det er stærkt utilfredsstillende, at det stadig går så langsomt med at beskytte områderne ved vores drikkevandsboringer. Vores nye lov er ufravigelig, og det fremgår klart, at vi skal op på 100 procent beskyttelse af drikkevandsboringerne, hvor der kræves en beskyttelsesindsats, siger han i en pressemeddelelse og fortsætter:
– Vi er nødt til at tage hårde midler i brug nu for at komme i mål, og derfor vil mange lodsejere efter årsskiftet modtage et påbud om at stoppe med at sprøjte ved boringer. Drikkevandet er en uerstattelig fælles ressource, og det er uacceptabelt, at vi er så langt fra målet.
KL er enige
Log ind
For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.
Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her