Gå til hovedindhold
Udsatte børn og unge
Social

Flere børn vokser op i fattigdom - ikke en lokal dagsorden, mener udvalgsformand

For første gang siden 2017 går det den forkerte vej, og flere børn voksede i 2023 op i fattigdom end året forinden. Men tallene er opgjort på en ny måde, og udviklingen er drevet af nationale tiltag. Derfor har udvalgsformand svært ved at se, hvad man fra kommunal side kan gøre ved det.

04. 12. 2024 - kl. 14:35
Tekst af Magnus Eg Møller, maem@kl.dk

Kurven har efterhånden været nedadgående i mange år. Færre børn er vokset op i familier under fattigdomsgrænsen forstået som en indkomst, der er lavere end halvdelen af medianindkomsten og en formue, der ikke overstiger halvdelen af medianindkomsten.

Men i 2023 er kurven for første gang siden 2017 gået den forkerte vej, viser tal fra Danmarks Statistik, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) er dykket ned i.

I 2023 voksede andelen af relativt fattige børn i 75 kommuner. Størst var stigningen i Struer Kommune, hvor andelen gik fra 4,7 procent til 6,2 procent.

Ifølge AE kan stigningen blandt andet skyldes, at det midlertidige børnetilskud til en række kontanthjælpsmodtagere ophørte i 2023 og blev erstattet af den mindre målrettede inflationshjælp, ligesom de ukrainske flygtninge, der kom til Danmark i 2022 først fra 2023 var fuldt skattepligtige.

Og så er Danmarks Statistik begyndt at måle på en ny måde. Tidligere skulle man i tre år ligge under fattigdomsgrænsen for at tælle som ”økonomisk fattig”, men Danmarks Statistik bruger nu en ny indikator, der kun kræver et enkelt år i fattigdom for at tælle med i opgørelsen. Det gør ifølge AE den nye metode mindre robust over for udsving og særlige forhold, der kun påvirker et enkelt år.

Log ind

For at kunne læse denne artikel, kræver det at du har et abonnement. Hvis du ikke har et abonnement, kan du tegne et her.

Har du glemt din adgangskode, kan du ændre den her