Gå til hovedindhold
Navne

Gyldal siger farvel til politik: ”Vi kommer nok ikke til at se mange borgmestre holde 25-års jubilæum længere”

Thomas Gyldal Petersen (S), der de seneste 13 år har bestredet borgmesterposten i Herlev, trækker sig fra politik. Jobbet slider, siger han, der mener, at politikere er mindre langtidsholdbare, end de har været.

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

04. 12. 2024 - kl. 15:52
Tekst af Anna Törnqvist Jensen, antj@kl.dk

Indhold

    Det trak overskrifter de fleste steder, da Thomas Gyldal Petersen (S) onsdag formiddag meldte ud, at han ikke vil genopstille til kommunalvalget i 2025 og allerede ved årsskiftet vil bede om lov til at træde ud af kommunalbestyrelsen i Herlev.

    Dermed vinker Thomas Gyldal Petersen farvel til 27 år som kommunalbestyrelsesmedlem, heraf de seneste 13 år som borgmester, og til en spritny næstformandspost i KL.

    Men jobbet som borgmester er slidsomt, fortæller han, og nu er det blevet tid til, at han skal prøve noget andet.

    – Jeg har haft overvejelsen i baghovedet om, hvornår det var det rigtige tidspunkt at stoppe. Den samtale har jeg haft med mig selv de seneste par år, om jeg skulle stoppe ved udgangen af denne periode eller næste periode. Og da vi ovenpå, at Jacob (Bundsgaard, red.) trak sig skulle træffe en hurtig beslutning om at konstituere os i KL, og jeg blev bedt om at tage næstformandsposten, tænkte jeg, at nu forpligtede jeg mig til også at tage den næste periode, fortæller Thomas Gyldal Petersen og fortsætter:

    – Men jeg må bare tilstå, at nu, hvor tiden nærmer sig til, at vi her i Herlev skal udpege en spidskandidat til næste valg, så måtte jeg have en alvorlig samtale med mig selv og mit spejlbillede om, om jeg virkelig troede på, at jeg kan være det, jeg skal være, både for Herlev og mit parti, også om fire år. For det slider at være i det her job. Og derfor traf jeg beslutning i sidste uge om, at jeg ikke tror, jeg kan være det, byen fortjener, også om fire år.

    Højt tempo

    Thomas Gyldal Petersen afviser, at en enkelt sag eller nogle enkelte omstændigheder har været udslagsgivende. Tværtimod er han ikke en af de politikere, som har været udsat for voldsomme og chikanerende skældsord eller trusler. Men han kan mærke, at politik har ændret sig, og at rollen som folkevalgt på mange måder kræver noget andet, end da Thomas Gyldal Petersen blev valgt til kommunalbestyrelsen første gang i 1997.

    – Sagernes kompleksitet og hastigheden og omfanget i den kommunikation, som omgiver politik, gør nok, at politikerne bliver mindre langtidsholdbare, end de var før i tiden. Vi kommer nok ikke til at se mange borgmestre holde 25-års jubilæum længere. Og det er jo et vilkår for rigtig mange på det danske arbejdsmarked, at tempoet er højt, og derfor ser vi flere skifte spor, siger Thomas Gyldal Petersen.

    Han understreger, at selvom tempoet er højere, er det politiske arbejde også på mange måder blevet sjovere, mere spændende og mere dynamisk. Men det er altså først og fremmest Thomas Gyldal Petersens personlige overvejelser, der nu har udløst et farvel til politik.

    – Det her skyldes alene min overvejelse om, hvad jeg skal bruge resten af mit liv til, og om jeg har det, der skal til, for at bære Herlev videre i et 4-5-årigt perspektiv. Og der må jeg bare være ærlig og sige, at mine kræfter skal bruges på noget andet nu.

    Stor taknemmelighed

    Men det er ikke uden ”vanvittigt vemod”, at Thomas Gyldal Petersen forlader kommunalpolitik.

    – Det er jo især i dag (onsdag, red.), hvor det er blevet sagt højt til alle, at det for alvor bliver virkeligt. Jeg har en stor følelse af vemod. Men jeg kan også mærke en lille boblende fornemmelse af frisættelse. Og jeg glæder mig til at få undersøgt, hvad det kan bruges til.

    Fra sin tidligere borgmesterkollega fra Aarhus Jacob Bundsgaard fik Thomas Gyldal Petersen også hurtigt en lykønsknings-sms og en invitation til at starte en klub for afgående borgmestre.

    – Hvis vi finder en kasserer, kan det være, vi laver en forening, griner Thomas Gyldal Petersen, der med mere alvor i stemmen gør klart, at han endnu ikke ved, hvad han skal bruge sit arbejdsliv på.

    – Jeg er i gang med at finde ud af det. Jeg har nogle idéer, og jeg har talt med nogle folk, men jeg er stadig ved at finde ud af det.

    Mest af alt sidder Thomas Gyldal Petersen nu tilbage med en følelse af taknemmelighed over alle de oplevelser og samarbejder, han har haft i sit politiske virke.

    – Det er først nu, hvor det kommer lidt på afstand, at jeg begynder at forstå, hvor fantastisk det egentlig har været. Og jeg er bare dybt taknemmelig for, at folk har vist mig tillid og gidet lytte til min stemme, selvom de let kunne have tænkt: ”Nå, det er bare ham den skøre ude fra Herlev.” Det er en gave, jeg altid vil være taknemmelig for.

    Om han helt kan lade være med at blande sig i samfundet i sit fremtidige arbejdsliv, vil Thomas Gyldal Petersen ikke love. For han har, som han pointerer, ikke lagt sin samfundsinteresse på hylden.

    – Jeg er jo stadig et samfundsengageret menneske. Jeg siger farvel til politik, men jeg siger ikke farvel til at være en del af samfundet. Så jeg glæder mig til at bruge det, jeg kan og ved, i andre sammenhænge, siger Thomas Gyldal Petersen og tilføjer:

    – Men jeg kan love, at jeg vil lade helt være med at blande mig i, hvordan det går i Herlev. Det skal de mennesker, der nu tager over, få lov til at bestemme helt uden dårlige råd fra fortiden.

    Hvem der tager over efter Thomas Gyldal Petersen på henholdsvis borgmesterposten i Herlev og næstformandsposten i KL er endnu uvist.

    Mere fra forsiden