Private botilbud er nødvendige for velfærdsstaten
ㅤ
Debatindlæg af Louise Gjelfort, daglig leder af Sputnikkollegiet på Frederiksberg
På godt fire år er 19 botilbud blevet tvangslukket af Socialstyrelsen. Det har Fagbladet FOA kortlagt i en landsdækkende undersøgelse. Som botilbudsleder føler jeg med de mennesker, som har været på tilbuddene og glæder mig samtidig over, at de er blevet lukket. For det viser, at Socialtilsynet virker.
I Danmark har vi mere end 600 botilbud med over 11.000 pladser til mennesker med psykiske vanskeligheder. Som privat leverandør ser vi os ikke som konkurrent til de offentlige tilbud, men som supplement.
I forbindelse med et nyligt oplæg, som vi holdt i VISO-regi, oplevede vi stor interesse fra sagsbehandlere for, hvordan man kan støtte psykisk sårbare unge til at flytte i egen bolig. De oplever nemlig, at der er for mange ’huller’ i systemet, som man som ungt menneske kan falde i.
Vi skal derfor ikke være i konkurrence, men i partnerskab for at lukke de huller. I 2023 flyttede 22 beboere ud fra Sputnikkollegiet. 100 % af dem er flyttet videre i egen bolig, evt. med støtte. Der er dermed ikke kun brodne kar blandt de private tilbud, men også innovative tilbud, som lykkes med at hjælpe de borgere, som vi får ansvaret for.
Nogle af fordelene ved at have et stærkt marked af private sociale botilbud – underlagt et velfungerede socialtilsyn – er:
- Vi får en fleksibilitet og specialisering i tilbuddene. Som private botilbud kan vi hjælpe borgere fra mange forskellige kommuner med de komplekse psykiatriske behov, som beboerne har.
- Vi får innovative tilbud med høj kvalitet. Ja, det lyder absurd i lyset af de seneste historier, men det er tilfældet blandt rigtigt mange private udbydere. Vores tilbud er drevet af dedikerede pædagoger, og efteruddannelse og kvalitet bliver en nødvendighed, når vi skal supplere kommunens tilbud. I vores seneste tilsynsrapporter scorer vi 4,7 ud af 5 mulige point.
- Vi får friere valg for borgerne. Selv om man er ramt af autisme eller psykisk sårbarhed, skal man inddrages i beslutninger, der gælder ens liv og boligsituation. Med private tilbud får både kommuner og borgere flere valgmuligheder og dermed også større mulighed for tilfredshed med det tilbud, de modtager.
Så selvom 19 brodne kar er lukket – og selvom der nok desværre stadig er dårligt fungerende botilbud – så står de fleste af os op om morgenen og glæder os til at være sammen med de unge og støtte dem i deres videre liv. De fleste af os leverer høj kvalitet og specialisering. De private botilbud er derfor nødvendige for velfærdsstaten.